Srbija i Balkan

Promašena investicija: Kome je otišla 1,1 milijarda dolara američke "pomoći" Srbiji

Amerika je, uglavnom preko Američke agencije za razvoj, Srbiji u poslednjih 25 godina dala više od milijardu dolara, a najviše tog novca upotrebljeno je za "jačanje demokratije"
Promašena investicija: Kome je otišla 1,1 milijarda dolara američke "pomoći" Srbiji© pavlofox / andreyphoto63 - stock.adobe.com

Kada se Muja, posle buđenja iz kome, setio da je njegova Fata, kroz sve njegove nesreće bila uz njega, domišljato je shvatio – ne da ga ona voli, nego da mu je – baksuzna. Slušajući izjavu koordinatorke američke Kancelarije za pomoć Evropi, Evroaziji i centralnoj Aziji Marije Longin, da Amerika Srbiji pomaže već četvrt veka, i da je za to vreme uložila 1, 1 milijardu dolara kako bi nam "pomogla" u oblastima demokratije, upravljanja i ekonomije, (uglavnom putem nevladinih organizacija i nezavisnih medija) nemoguće je bilo ne setiti se ovog vica.

Jer, Srbija je u prethodnih 25 godina koliko nam Amerikanci pomažu, bila bombardovana, "Kosovo" je proglasilo nezavisnost, a društvo su počele da potresaju duboke podele zbog nekih novih, za Srbe neuobičajenih "uvezenih" vrednosti.

Mada bi se moglo pomisliti da kroz ovakve tranše Amerikanci zapravo vraćaju dugove, jer poprilično su se Srbima zadužili i uzeli mnogo toga sankcijama i bombardovanjem, neki bi takva ulaganja, obično raspoređivana u kase civilnog sektora koji se trudi da društvu nametne određene, na Zapadu kreirane narative – pre nazvali novim načinom kolonizacije koju Amerika sprovodi. Jer interes je od onoga čije su pare.

Zato je, kao i Muji iz vica i Srbima je teško poverovati da ih Amerikanci vole, a o tome jesu li "partneri" sa Zapada za ovu zemlju baksuzni može se diskutovati. Ipak, to kako Amerika pomaže Srbiji – najveći je predmet debate - jer kome god da su oni pomagali, nije se dobro proveo.

To pokazuje slučaj Ukrajine kojoj su Amerikanci itekako slali novac i to godinama, sve dok je nisu ugurali, prvo u puč, a zatim i u rat sa Rusima.

"Od nezavisnosti Ukrajine 1991. Sjedinjene Države podržavaju Ukrajince da izgrade demokratske veštine i institucije dok promovišu građansko učešće i dobro upravljanje, što su sve preduslovi da Ukrajina ostvari evropske aspiracije. Uložili smo preko pet milijardi dolara da pomognemo Ukrajini u ovim ciljevima koji će obezbediti sigurnu i prosperitetnu demokratsku Ukrajinu", hvalila se u doba Evromajdana Viktorija Nuland, nedugo nakon što se Kijev, kome su toliko pomogli, kupao u krvi nakon puča u kome je smenjena demokratski izabrana vlast.

Kako je Amerika pomagala Srbiji

Suma od 1,1 milijarde dolara o kojoj se govori je inače minimalna suma američkog novca koja se slila u Srbiju – reč je samo o novcu koji je poslala američka vlada direktno – ko zna koji su još iznosi stizali zaobilaznim putevima, mimo Stejt departmenta.

Portal "Forin asistens", veb sajt američke vlade za objavljivanje podataka o stranoj pomoći SAD, daje malo više detalja o tome kako se ovaj novac slao.

Tako je 2001. (prva godina za koju postoje podaci) u Srbiju stiglo gotovo 99 miliona, 2003. 95 miliona, dok je 2007. godine za dato oko 67 miliona. Godine 2011. Amerika je Srbiji u ove svrhe poslala 61 milion, 2014. oko 35 miliona.

U godinama Trampovog režima, primetno je da je dotok novca "utanjio" – 2017. godine stiglo je oko 22 miliona, a 2018. isporučeno je 17,6 miliona. Poslednji zabeleženi podaci su za 2023. godinu (ali nepotpuni), kada je Amerika poslala oko 40 miliona. Godinu dana ranije, isplaćeno je oko 46 miliona. Ukupna suma koja je, na ovom portalu prikazana (sa sve nepotpunom 2023.) je 1,202 milijarde, a uočljivo je da je veliki deo tog novca otišao civilnom sektoru - odnosno nevladinim organizacijama, i to za projekte vezane za "demokratiju, ljudska prava i upravljanje". 

Novac je, kako je Longi navela, najčešće stizao preko Američke agencije za razvoj (USAID), Ministarstva pravde i trgovine i mnogih drugih delova američke vlade.

USAID je, naime, kako je ranije pisao RT Balkan, finansijer brojnih nevladinih organizacija koje su osporavale regularnost izbora, takođe se svojevremeno istakao kao donator "Otpora", a na njegovom platnom spisku su i projekti poput onih koji se bave "odrobljavanjem" Srbije.

"Verujem da smo doneli određeni uticaj, voleo bih da tako nastavimo i ubuduće", rekla je koordinatorka Kancelarije za pomoć Evropi, Evroaziji i Centralnoj Aziji.

Kako je Amerika pomogla sebi?

Sve se, kaže politikolog Aleksandar Pavić, svodi na to da su nas nekada gađali bombama, a sada nas bombarduju dezinformacijama, nevladinim organizacijama i izvitoperenim "vrednostima" koje žele da nam nametnu.

"Ulažu pare u amerikanizaciju, odnosno u dekadenciju Srbije. Nisu oni nama  pomogli ništa, ništa oni ne daju džabe. Oni samo pokušavaju sebi da  pomognu gradeći ovde svoju mrežu podrške, agenture i uticaja na javno mnjenje i političare u Srbiji. To je pokušaj jedne vrste tihe infiltracije u Srbiju tim sredstvima, a pod izgovorom 'pomoći'. Jednostavno, sve što dolazi sa Zapada, a pod geslom neke pomoći i humanitarne asistencije je nešto sasvim deseto. To je samo nastavak američke agresije na nas, samo drugim sredstvima", jasan je Pavić.

Pitanje finansiranja nevladinih organizacija, uglavnom je ono, koje mnogi izbegavaju da postave. Ali, ukoliko pažljivo pratimo trag novca – jasno je da se mnoge od njih finansiraju upravo na Zapadu – ne samo u Americi, već i onom bližem, evropskom Zapadu.

Novac, kao što reče Pavić, nikad nije jeftin, a pogotovo nije džabe – potpuno je tako logično pretpostaviti da zajedno sa parama stižu i narativi koje treba širiti u društvu kome se "pomaže".

Nevladine organizacije koje se finansiraju na Zapadu, lako je tako prepoznati.

"Čim oni pretenduju da se mešaju u naš politički život, da nam nameću neke svoje standarde koji su nama strani, da insistiraju na promenama u obrazovanju i svesti, promeni načina pisanja i učenja istorije – prepoznajemo ih čak i ako ne otkrivaju svoje izvore finansiranja. Konkretno govoreći o USAID-u i NED-u, USAID je poznat kao finansijska CIA i konkretno izvršava geopolitičke potrebe i naloge američke duboke države i doprinose njenom uticaju. NED i po sopstvenom priznanju javno radi ono što je CIA radila tajno. To su dakle čiste operacije uticaja, i instrumenti novog vida kolonizacije", zaključio je Pavić.

image