Srbija i Balkan

Nije samo NED, tu je i NDI: Šta u Srbiji radi domaćin Aljbina Kurtija

Sa srpskom skupštinom imaju potpisan Memorandum o razumevanju, a sa srpskim NVO rade na "poboljšanju izbornog procesa" - Nacionalni demokratski institut, koji je osnovao Kongres, a finansira ga Stejt department, sebe, uprkos tome, opisuje kao nevladinu i nestranačku organizaciju
Nije samo NED, tu je i NDI: Šta u Srbiji radi domaćin Aljbina Kurtija© Tanjug/Mike Segar/Pool via AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio je gost na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, gde je uspeo da se slika sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris i gotovo izvesno kandidatom demokrata za predsednika Amerike, i obraduje svoje pratioce fotografijom iz sale u kojoj se održava konvencija sa mesta najbliže tavanici, ali sa divnim pogledom na demokratsku masu.

Kurti nije otišao u Čikago na poziv američke vlade, već u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), objasnio je medijima ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

"Demokratska stranka je politička partija u Sjedinjenim Državama. NDI je krilo Demokratske stranke koje radi na izgradnji demokratskih partija i institucija u inostranstvu", precizirao je Hovenijer.

Kurtijev domaćin u Čikagu, NDI je decenijama unazad prisutan u Srbiji, i to kako se može videti na njihovom sajtu, od 1996, kada se pojavila "prva snažna opozicija Miloševićevom režimu" do danas kada podržava građansko posmatranje izbora preko Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). 

U međuvremenu, NDI je nakon "demokratskih promena" 5. oktobra 2000. podržao izgradnju političkih partija i reformske napore, stvaranje prilika za žene i omladinske političare da učestvuju u javnoj debati, a u skorije vreme pomaže Romima, Albancima, Bošnjacima i drugim etničkim manjinama, kao i ženama, LGBT grupama i osobama sa invaliditetom, da učestvuju u političkom procesu, kako na svom sajtu opisuju svoje delovanje. Bave se i suzbijanjem dezinformacija u srpskom javnom prostoru.

Međutim, to što promovišu Kurtija kod Kamale Haris, za koju je Ričard Grenel prokomentarisao da niti zna ko je Kurti niti gde je Kosovo, pokazuje da im fokus sigurno nije na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije.

Jedan od poslednjih izveštaja NDI na njihovom sajtu, a koji se tiče naše zemlje, je Procena izbora održanih u aprilu 2022. godine u kojem navode da su "izborni proces karakterisali proceduralni i strukturalni nedostaci koji su omogućavali brojne neregularnosti tokom glasanja i ometali stepen do kojeg su birači bili smisleno i pravično obavešteni o svim političkim opcijama". Ali pošteno dodaju i da ishod izbora nisu osporili veliki politički akteri niti šira javnost.

Osim nedostataka u izbornom procesu koje je video NDI, za razliku od šire javnosti, u zaključku posebnu pažnju posvećuju mladima i - svojim budućim zadacima. 

"Značajan skok u proruskom, desničarskom raspoloženju uglavnom su podstakli mladi glasači. Ova nova realnost nameće nijansiraniji pristup političkom učešću mladih, uključujući isticanje zasluga demokratskog angažmana i podsticanje mirnog, produktivnog doprinosa političkom i društvenom napretku", navodi se u izveštaju NDI.

Sugeriše se, dakle, demokratsko prevaspitavanje mladih, u kojem bi verovatno prvi na red došli oni koji nose majice "Kosovo je srce Srbije". 

Osim saradnje sa prozapadnom opozicijom, sa kojom uvoze demokratiju u Srbiju već 20 i više godina, NDI ima blisku saradnju i sa vlastima u našoj zemlji, kako onim postpetooktobarskim, tako i ovim današnjim.

Američka organizacija direktno je uključena u izborni proces u Srbiji, kako preko CRTE, koja je od 2016. posmatrač na izborima, tako i kao posmatrač u radnoj grupi za verifikaciju biračkog spiska (2019-2020): status koji je predstavnicima NDI dodelila Vlada Srbije. 

Od 2009. NDI ima potpisan Memorandum o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije sa kojom sarađuje na programima približavanja parlamenta građanima, kako je to opisano na skupštinskom sajtu. 

Sarađuju i sa pojedinim ministarstvima, na "brojnim projektima" poput Ministarstva privrede ili državne uprave i lokalne samouprave.

Šta je, u stvari, Nacionalni institut za demokratiju?

Za sebe kažu da su nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja sarađuje u brojnim delovima sveta kako bi ojačala i očuvala demokratske institucije, procese, pravila i vrednosti koji omogućavaju bolji život za sve. Radili su u više od 150 zemalja sveta.

Iz sekcije "Često postavljana pitanja" saznajemo da NDI sa sedištem u Vašingtonu, ne radi na teritoriji SAD niti se meša u američki izborni proces.

Takođe, iako ih je 1983. osnovao Kongres, a finansira ih Stejt department, NDI i dalje tvrdi da su nezavisni od američkih vlasti, koje su ih, dakle, osnovale i koje ih i finansiraju. A svoje odnose sa Demokratskom strankom opisuju kao "labave" ponavljajući da su nestranačka organizacija. 

Izgleda, ipak, da su nestranački, taman u istoj meri koliko su i nevladini.

Ni američki diplomata Džefi Hovenijer ne veruje u njihove labave demokratske veze i opisuje ih kao krilo Demokratske stranke. Uz istaknute demokrate u svom upravnom odboru na čijem je čelu Tomas Dašl, svojevremeno senator iz redova Demokratske stranke, tu su i u Srbiji dobro poznata demokratska imena, koja ćemo pamtiti po svemu osim po dobru.

I među članovima upravnog odbora i među privatnim donatorima NDI upisano je ime Madlen Olbrajt (1937-2022), američkog državnog sekretara iz vremena NATO agresije na Srbiju. 

NDI, ipak, treba odati priznanje za impresivan spisak donatora. Uz Evropsku uniju, pojedine agencije Ujedinjenih nacija, Svetsku banku, ali i kancelariju Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, među njihovim donatorima je i 16 vlada zemalja širom sveta, od Namibije i Jemena do Švajcarske i Velike Britanije.

Ipak, opisujući u posebnoj sekciji na svom sajtu kako se finansiraju nevladin i nestranački NDI poimence pominje samo Stejt department, uz Nacionalnu zadužbinu za demokratiju (NED) i američku Agenciju za međunarodni razvoj kao neke od 160 organizacija koje podržavaju njihov rad.

image