Srbija i Balkan

Plenković: Naši "rafali" sigurno neće biti na nivou onih koji će biti isporučeni Srbiji

Odluka Srbije da nabavi 12 "rafala" govori da je naša kupovina bila sjajna, strateška, odbrambena i finansijska odluka, rekao je hrvatski premijer novinarima u Virovitici
Plenković: Naši "rafali" sigurno neće biti na nivou onih koji će biti isporučeni Srbiji© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je danas to što je Srbija od Francuske kupila 12 novih aviona "rafal" i dodao da oprema i sistemi koju imaju hrvatski "rafali" sigurno neće biti na nivou onih koji će biti isporučeni Srbiji.

"Odluka Srbije da nabavi 12 'rafala' govori da je naša kupovina bila sjajna, strateška, odbrambena i finansijska odluka", rekao je Plenković novinarima u Virovitici.

Kupljeni "rafali" su, kazao je, digli hrvatsko vazduhoplovstvo.

"Oprema i sistemi koju imaju hrvatski 'rafali' sigurno neće biti isti i na tom nivou na kojem će biti 'rafali' koje će Francuska isporučiti Srbiji”, rekao je Plenković, a preneo je Tanjug izveštaj hrvatskih medija.

U Beogradu je juče tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona potpisan ugovor o kupovini 12 novih aviona tipa "rafal". Vrednost ovog ugovora je 2,7 milijardi evra.

Hrvatska je ranije od Francuske kupila takođe 12, ali polovnih "rafala", a prvih šest joj je isporučeno krajem aprila ove godine.

Na potpisivanju ugovora o nabavci francuskih borbenih aviona, rečeno je da će naša zemlja dobiti najsavremeniji model koji je trenutno u upotrebi u francuskoj vojsci, dok je hrvatska kupila nešto stariju verziju "rafala" F3.

image