Srbija i Balkan

BiH: Status kandidata do kraja nedelje

Nacrt dokumenta o proširenju EU, ukazuje da je do takvog razvoja događaja došlo nakon preporuke Evropske komisije u oktobru, u vreme kada EU počinje da daje strateški značaj regionu
BiH: Status kandidata do kraja nedelje© Unsplash/Markus Winkler

Prema nacrtu dokumenta o proširenju Evropske unije, u koji je "Euraktiv" imao uvid, Bosna i Hercegovina bi do kraja nedelje trebalo da dobije status kandidata.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropski savet naglašava da je pomeranje Bosne i Hercegovine sa trenutne pozicije na putu ka Evropskoj uniji, neophodno", ističe se u nacrtu dokumenta.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji, izjavio je za "Euraktiv" da je ideja da "BiH mora da dokaže da će stvari raditi drugačije", uz napomenu da ponuda "nije za političku klasu, već za zemlju".

Prema tekstu dokumenta, ministri EU će "sa zabrinutošću" istaći da je ukupan napredak u reformama ograničen, ali će naglasiti pozitivne korake koje je BiH preduzela u vezi sa nekoliko pitanja, pre svega dopunama zakona o javnoj nabavci, upravljanju javnim finansijama, imenovanju preostalih sudija i ratifikovanju nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji sa Evropolom.

"EU očekuje da se brzo oforme funkcionalna zakonodavna tela i vlasti na nivou BiH, entiteta i kantona, kako bi se usredsredili na reforme na putu ka Evropskoj uniji", napominje se u dokumentu.

Komisija je u oktobru uvrstila predlog statusa kandidata za BiH u godišnji izveštaj o proširenju, uz osam prioriteta, koji su vezani za reforme, za koje Brisel tvrdi da će pomoći u jačanju demokratije u BiH.

Prioriteti uključuju mere jačanja vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osiguravanje osnovnih prava.

Francuska, Holandija i Nemačka protiv dodeljivanja kandidatskog statusa BiH

Portal "Euraktiv" naglašava da su prioriteti reformi, uglavnom povezani sa 14 prioriteta koje je Komisija predstavila 2019. godine, a tiču se spremnosti Bosne i Hercegovine da postane kandidat za članstvo u EU, i koje treba ispuniti u kontekstu otvaranja predpristupnih pregovora.

Dodeljivanje kandidatskog statusa BiH podržali su, između ostalih, i češko predsedništvo EU, Austrija, Slovenija, Italija, Mađarska, dok su Francuska, Holandija i Nemačka protiv.

Prema mišljenju Holandije, Nemačke i Francuske, odluka o kandidatskom statusu je "nezaslužena nagrada vlastima na nivou BiH, koje su malo učinile da doprinesu evropskim ambicijama Bosne i Hercegovine", prenela je "Srna".

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za učlanjenje od 2003. godine, a zvaničan zahtev predat je u februaru 2016. godine.

image