Srbija i Balkan

Varhelji: Vrata Evropske unije otvorena za BiH, status kandidata možda već u decembru

Reforme neophophodne za napredak na evropskom putu, uključujući i izmene ustava i izbornog zakona, navodi evropski komesar
Varhelji: Vrata Evropske unije otvorena za BiH, status kandidata možda već u decembruNone © © ATA Images

Vrata Evropske unije su otvorena za Bosnu i Hercegovinu, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, nakon što je Evropska komisija prošlog meseca dala preporuku da se BiH dodeli status kandidata, uz razumevanje da pre toga određeni koraci moraju biti preduzeti.

Varhelji je u kolumni za banjalučke "Nezavisne novine" napisao da je ta preporuka evropska ponuda građanima BiH koji to dugo priželjkuju.

Evropski komesar, koji danas boravi u BiH, ističe da je preporuka bezuslovna, ali da dolazi sa visokim očekivanjima i jasnom porukom. Ukazuje da politička elita mora da dokaže da žele napredak na evropskom putu i da su spremni da provedu preko potrebne reforme.

"Naša vrata su otvorena. Nakon opštih izbora održanih 2. oktobra, verujemo da će sve institucije biti brzo formirane, kako bi se neophodni reformski koraci mogli provoditi bez odlaganja. Evropski savet će razmatrati našu preporuku za dodelu statusa kandidata možda već i u decembru", naveo je evropski komesar.

Ukazao je takođe da više konkretnih odluka čeka na usvajanje od odlazećeg saziva Saveta ministara i to: usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Novi zakon o sudovima

Takođe su na čekanju i usvajanje izmena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima, kao i preduzimanje svih mera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Europolom.

Navedene reforme, ističe Varhelji, pokazaće državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Brisel, potrebne su da unaprede svakodnevni život svih građana Bosne i Hercegovine, dodao je.

"Gde ima volje, ima i načina - to smo mogli videti na primeru usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite EU", podsetio je.

Naveo je da Brisel pozdravlja napredak ostvaren u upravljanju migracijama, zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti na unapređenju koordinacije i jačanju međunarodne saradnje. Bosna i Hercegovina, dodao je, treba da nastavi da razvija održivi sistem upravljanja migracijama i azila.

Jednakost svih građana

Ističe i da rad ne prestaje sa preporukom za status kandidata.

"Naprotiv, očekujemo da Bosna i Hercegovina intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. To je jedini put ka članstvu u EU, i ono što je potrebno za otvaranje pregovora o proširenju", jasan je Varhelji.

U okviru tih napora, kaže, takođe je vreme da se okončaju reforme ustava i izbornog zakona, kao jedan od najvećih prioriteta, kako bi se garantovala jednakost svih građana bez diskriminacije i osigurala funkcionalnost državnih institucija.

"Mi smo tu da podržimo pronalaženje rešenja u skladu sa standardima i vrednostima Evropske unije", piše Varhelji i dodaje:

"Takođe smo tu da pomognemo građanima Bosne i Hercegovine i ove zime da izađu na kraj sa energetskom krizom. U tu svrhu smo uspostavili paket energetske podrške za zapadni Balkan, koji obuhvata i 70 miliona evra bespovratnih sredstava za ugrožene porodice i mala preduzeća, kako bi odmah reagovali na rastuće cene energenata".

image
VV inauguration
banner