Srbija i Balkan

Dodik: Današnji datum nije Dan državnosti BIH

Predsednik Republike Srpske komentarisao je obeležavanje "lažnog" praznika u BiH
Dodik: Današnji datum nije Dan državnosti BIH© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Današnji dan nije Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ističe predsednik republike Srpske Milorad Dodik i dodaje da datum 25. novembar to ne bi mogao biti čak ni svojom simbolikom, a ni da su svi u BiH (kao što nisu) pristali da ga tako obeležavaju.

"Ako nema AVNOJ-a, onda nema ni Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine na koji se političko Sarajevo godinama poziva", poručio je Dodik za SRNU.

Predsednik Srpske podsetio je da je srpski narod u antifašističkoj borbi podneo najveće žrtve i naveo da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna.

"Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, 'hrvatsko cvijeće' kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda. Obojica deda su mi bili u partizanskom pokretu ali ne negujem antifašističke vrednosti, kao hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma", naglasio je Dodik.

U tom "antifašizmu po sarajevskom modelu" Republika Srpska ne može i neće učestvovati, poručuje Dodik.

"Bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović sinoć je govorio o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala, i da li je ZAVNOBiH bio izolovan događaj od AVNOJ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog veka nestala" upitao je Dodik.

Prvo zasedanje ZAVNOBiH održano je u noći 25. na 26. novembar 1943, uoči Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu koje se u posleratnoj Jugoslaviji proslavljalo kao Dan Republike.

U Federaciji BiH 25. novembar obeležava se kao Dan državnosti BiH.

image