Srbija i Balkan

Plenković: Pitajte SOA da li je HDZ izdajnička stranka

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković kaže da Milanović kontinuirano iznosi stavove koji su proruski, a kontraukrajinski
Plenković: Pitajte SOA da li je HDZ izdajnička stranka© Tanjug/AP/Petros Karadjias

Iako je hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) saopštila da nema dokaza da kampanju aktuelnog predsednika Republike finansiraju Rusi, hrvatski zvaničnici ostaju pri stavu da je politika Zorana Milanovića proruska, i antiukrajinska, a premijer te zemlje Andrej Plenković kaže da bi SOA trebalo da se izjasni i o tome da li je HDZ veleizdajnička stranka, kako ih je nazvao Milanović.

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković kaže da Milanović kontinuirano iznosi stavove koji su proruski, a kontraukrajinski.

"Koji su njegovi motivi to ne znamo. Ali da je to tako i da on tu zaista odskače od 95 odsto predsednika i premijera zemalja članica NATO i EU, to je istina. Zašto to čini - to pitajte njega, to će on morati da objasni", rekao je Jandroković.

Jandroković je to rekao komentarišući izveštaj SOA dostavljen na zahtev predsednika parlamentarnog odbora Ranka Ostojića, a kao odgovor na pitanje da li Rusi finansiraju predsedničku kampanju.

Prema izvešaju SOA dostavljenom Odboru za unutrašnju politiku na zahtev Ranka Ostojića (SDP) nema dokaza da kampanju aktuelnog šefa države finansiraju Rusi.

"Izveštaj je stigao i odgovor je negativan. SOA je dala kategorički negativan odgovor da niko ne finansira predsednika", rekao je Ostojić novinarima nakon jučerašnje sednice parlamentarnog odbora.

Ostojić je rekao i da odgovor SOA sasvim dovoljno govori o tome na koji način se ponašaju oni koji govore i šire takve informacije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je upitao Ostojića da li je SOA proveravala da li su HDZ-ovci veleizdajnici, kako ih je nazivao Milanović.

"A da li je SOA proveravala jesmo li mi veleizdajnici, da li je proveravala jesmo li briselski namesnici, da li je proveravala jesmo li mi nacistička stranka. Neka drug Ostojić piše o tome SOA", rekao je Plenković sinoć uoči sednice Predsedništva HDZ-a.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Bačić ocenio je da politika koju zastupa predsednik Republike Zoran Milanović u velikoj meri odstupa od onoga što je Hrvatska davno označila kao svoje strateške ciljeve, a što je Milanović i sam proklamovao u vreme kada je bio premijer.

image