Srbija i Balkan

HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicioni sporazum

Premijer Andrej Plenković nije davao izjave, a novinarima je poručio da će "sve reći sutra"
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicioni sporazum© TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), aktuelni premijer i mandatar za sastavljanje nove vlade Hrvatske Andrej Plenković potpisao je danas s predsednikom Domovinskog pokreta (DP) Ivanom Penavom u Saboru koalicioni sporazum, koji definiše buduću saradnju dve stranke, preneo je portal "Indeks".

Sporazum je potpisan mesec dana nakon parlamentarnih izbora i bez prisustva medija, pri čemu su s Plenkovićem u Saboru bili Marko Milić i Tomo Medved, a s Penavom Josip Dabro i Igor Peternel.

Oni nakon potpisivanja sporazuma nisu dali izjave za medije, dok je Plenković samo kratko poručio da će "sve reći sutra".

Ranije danas konstituisan je Sabor, bez prisustva predsednika Hrvatske Zorana Milanović, koji je sazvao sednicu, na kojoj je za predsednika parlamenta ponovo izabran Gordan Jandroković iz HDZ-a.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su održani 17. aprila, a dogovor o parlamentarnoj većini postigli su Plenkovićev HDZ i Domovinski pokret Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca, koji je tu stranku napustio zbog neslaganja sa Plenkovićem.

image