Srbija i Balkan

Neprijatan susret: Plenković predao potpise za sastav nove hrvatske vlade Milanoviću

Nakon predaje potpisa, Plenković je napustio Pantovčak neobrativši se novinarima, a izjavu nije dao ni Milanović
Neprijatan  susret: Plenković predao potpise za sastav nove hrvatske vlade Milanoviću© Tanjug/AP Photo

Lider HDZ-a i premijer tehničke Vlade Hrvatske Andrej Plenković je u prisustvu saradnik i medija predao predsedniku Republike Zoranu Milanoviću 78 potpisa za dobijanje mandata za formiranje nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 17. aprila.

Susret dvojice državnika je trajao desetak minuta. Iako najpre nije bilo planirano, ipak je dozvoljeno snimanje na par sekundi, ali ne i samog susreta Milanovića i Plenovića tako da se ne zna da li su se rukovali razmenili koju reč.

Nakon predaje potpisa, Plenković je napustio Pantovčak neobrativši se novinarima, a izjavu nije dao ni Milanović.

Današnji susret Milanovića i Plenkovića je treći od aprilskih parlamentarnih izbora.

Tokom prethodna dva, na dočeku višenamenskih borbenih aviona "rafala", kupljenih od Francuske i potom na obeležavanju godišnjice "Bljeska" u Okučanima, Milanović i Plenković nisu se ni pozdravili.

Godinama unazad, od izbora Milanovića za predsednika Hrvatske, na političkoj sceni je tvrda kohabitacija, saradnje gotovo da uopšte nema, a netrpeljivost dvojice državnika sveprisutna je u javnosti.

Vladu Hrvatske formiraće HDZ i Domovinski pokret uz podršku dva poslanika manjinskih stranaka i poslanice Vesne Vučemilović, koja je napustila Suvereniste da bi dala podršku Plenkovićevoj vladi.

Inače, Vučemilović je sestra osnivača Domovinskog pokreta, hrvatskog estradnog pevača, Miroslava Škore.

U novoj Vladi Hrvatske, za razliku od prethodna dva mandata, neće biti Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovaca, što je bio izričit zahtev Domovinskog pokreta, Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca.

Penava je svojevremeno napustio HDZ zbog netrpeljivosti i neslaganja sa Plenkovićem.

image