Srbija i Balkan

"Rafalima" slave proterivanje Srba: Hrvatska obeležava godišnjicu Bljeska

Tokom policijske akcije Bljesak su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba. Za masakr Srba u zbegu nikada niko nije odgovarao
"Rafalima" slave proterivanje Srba: Hrvatska obeležava godišnjicu BljeskaGetty © Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

Nizom manifestacija Hrvatska danas obeležava godišnjicu vojno-policijske akcije Bljesak, tokom koje su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba. U okviru celodnevnog programa predviđen je i prelet višenamenskih borbenih aviona "rafal", koje je Hrvatska polovne kupila od Francuske, a nedavno joj je isporučeno šest od ukupno 12 letilica.

Inače, prvih dana maja 1995. kolone Srba koji su se kretali južno od Save, u Republiku Srpsku hrvatske snage su napadale artiljerijom i avijacijom.

Hrvatski avioni MIG 21 su u dva navrata gađali i Bosansku Gradišku, i ubili nekoliko osoba, među kojima i dvoje dece. Takođe, artiljerija je sa prostora Hrvatske gađala srpska sela na suprotnoj obali Save u Republici Srpskoj. Više osoba je ubijeno i ranjeno.

Za pokolj Srba u zbegu nikada niko nije odgovarao. Tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, aprila 2011. proglasio je krivim generale HV Antu Gotovinu i Mladena Markača, zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu pod vođstvom predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, čija je namera bila prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva za vreme i posle operacija "Bljesak" i "Oluja". Oni su bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, ali su kasnije oslobođeni svih optužbi i pušteni na slobodu. U Hrvatskoj su dočekani kao heroji.

Ova vojno-policijska akcija, kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije koji je većim delom ostvaren tokom 1991. godine.

image