Srbija i Balkan

Američki diplomata: Rusija i Kina dele strategiju za podrivanje NATO-a

Ambasadorka SAD pri NATO-u ohrabruje članice Alijanse da pooštre stav prema Pekingu
Američki diplomata: Rusija i Kina dele strategiju za podrivanje NATO-awww.globallookpress.com © Rod Lamkey

Rusija i Kina dele strategiju za podrivanje članica NATO-a, upozorila je ambasadorka SAD pri NATO-u Džulijana Smit, te pozvala zapadne države da pojačaju napore da se odbrane i od Moskve i od Pekinga, piše "Fajnenšel tajms".

Vašington podstiče članove Severnoatlantske alijanse da pooštre svoj stav prema Kini imajući pre svega u vidu vojni razvoj Pekinga i njegovo "neograničeno" partnerstvo s Moskvom, te podršku ratu protiv Ukrajine.

"Nema sumnje da i Narodna Republika Kina i Rusija rade na podeli (…) transatlantskih partnera. Sada smo toga svesni i nameravamo da se time pozabavimo", rekla je Smitova i dodala da te dve zemlje dele i "hibridnu taktiku".

"Mislim da Kina veoma pažljivo prati kako se Rusija oslanja na dezinformacije i stvari kao što su prinuda ili energetska bezbednost, te zlonamerne sajber operacije", precizirala je ambasadorka.

Ipak, namera SAD nije da gura evropske saveznike da preusmere fokus Alijanse na azijsko-pacifički region, naglasila je Smitova, već da osiguraju da saveznici imaju jaku unutrašnju odbrambenu politiku.

Rekla je i da povremeno postoje pogrešne percepcije o tome šta su SAD kao pojedinačni član Alijanse, a šta je zajednička namera alijanse.

"Ono o čemu govorimo je zaštita naših vrednosti, zaštita našeg jedinstva i zaštita od nekih hibridnih taktika na koje Kinezi vole da se oslanjaju", zaključila je ambasadorka SAD pri NATO-u.

NATO je u novembru na samitu u Bukureštu diskutovao o "izazovima" koje Kina postavlja pred Alijansu, te o konkretnim merama s tim u vezi.

Tada je američki državni sekretar Entoni Blinken izneo predloge koji imaju za cilj bolju zaštitu kritične infrastrukture, lanaca snabdevanja i sajber imovine od "neprimerenog kineskog uticaja ili kontrole".

Međutim, piše "Fajnenšel tajms", mnoge evropske zemlje ne žele da ugroze svoje trgovinske i ekonomske veze s Pekingom zauzimanjem suviše tvrdog stava, dok su druge članice oprezne prema bilo kakvoj diskusiji o budućoj politici NATO-a koja odvlači pažnju od podrške Ukrajini u sukobu s Rusijom.

image