Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Zapad stalno ponavlja iste greške, a na štetu naroda Balkana

Situacija na KiM i dalje na pragu sukoba, Zapad uvek usmeren na podršku Prištini, naveo je ambasador Rusije u Srbiji
Bocan-Harčenko: Zapad stalno ponavlja iste greške, a na štetu naroda BalkanaNone © АТА Images

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas, povodom poslednjih dešavanja na KiM i reakcija predstavnika zapadnih zemalja, da Zapad stalno ponavlja jedne te iste greške, a na štetu naroda balkanskih zemalja.

Situacija na Kosovu i Metohiji, kao što je očekivano, i dalje je na pragu sukoba, premijerka Srbije Ana Brnabić ju je vrlo tačno opisala, saopštio je Bocan-Harčenko.

"Šta da se radi sa uveravanjima američkog specijalnog izaslanika Eskobara da će se odmah sve normalizovati? Zapad je uvek usmeren na podršku Prištini. I tako će se nastaviti, siguran sam. A sada, da bi se zakamuflirao jednostrani antisrpski pristup, ubacuju se neosnovane verzije o 'ruskom tragu'. Kome su namenjene ove izmišljotine? Građani Srbije su dobro svesni uzroka tenzija", naveo je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je istakao da zapadni zvaničnici tumače Rezoluciju 1244 SB UN kako njima odgovara.

"I nemačka ambasadorka Anke Konrad se pridružila horu onih koji iskrivljuju Rezoluciju 1244 SB UN, uobrazivši se da je najviši tumač odluka Saveta bezbednosti. Srbima ona nudi čudotvoran recept: da  zaborave Rezoluciju 1244 i Briselski sporazumi, pa da se pridruže antiruskim merama. Pa će put u 'svetlu demokratsku budućnost' biti otvoren već sutra. Baš jednostavno! Donekle je praksa arbitražnog tumačenja međunarodnih dokumenata povezana sa negativnim iskustvom rešavanja pitanja u okviru jugoslovenske krize", saopštio je ruski ambasador.

On se prisetio pregovora o Dejtonskom sporazumu, pa napravio paralelu zbog zloupotrebe ovlašćenja Visokog predstavnika.

"Kada smo se u Dejtonu dogovarali da će se Visoki predstavnik baviti interpretacijom Opšteg okvirnog sporazuma, dogovoreno je da, ukoliko dođe do određenih nesporazuma među stranama prilikom primene dokumenta, Visoki predstavnik neće nametati svoje lično mišljenje, nego će tražiti konsenzus unutar Bosne i Hercegovine. Međutim, kasnije su se visoki predstavnici upustili u samovolju, što je postao jedan od izvora aktuelnih problema BiH", zaključio je ambasador. 

image