Srbija i Balkan

Severna Makedonija stala uz tzv. Kosovo: Protiv smo povratka srpske policije na KiM

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani kaže da podržavaju "Kosovo" u njegovim akcijama da primenjuje zakon na celoj svojoj teritoriji
Severna Makedonija stala uz tzv. Kosovo: Protiv smo povratka srpske policije na KiM© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Severna Makedonija je protiv mogućeg povratka srpske vojske na teritoriju Kosova, saopštio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, napominjući da sa zabrinutošću prate dešavanja na Kosovu, prenosi Reporteri.

Severna Makedonija ove godine preuzima predsedavanje Jadranskom poveljom, dok "Kosovo" ostaje samo država posmatrač u ovom mehanizmu, tim povodom je Osmani kazao da bi "Kosovo" trebalo da se pridruži ovoj povelji.

"Kosovo je do sada bilo onemogućeno da se pridruži nedostatkom konsenzusa, a pozvao sam i na konferenciji u Podgorici kada smo predsedavali da ove godine tzv. Kosovo definitivno treba da pristupi ovoj povelji, a naša ideja je na 20. godišnjicu osnivanja ponuditi novi strateški koncept, jer ako su četiri od pet zemalja već pristupile, to znači da je preliminarni cilj ideje A5 ostvaren. Sada moramo napraviti novi strateški koncept, šta ćemo sa "Kosovom" u NATO, šta ćemo sa Bosnom i Hercegovinom u NATO i kakav će biti odnos NATO prema Srbiji, a mi nameravamo da dođemo do koncepta tokom našeg predsedavanja", kaže Osmani.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije kaže da su sa zabrinutošću pratili dešavanja na severu Kosova tokom barikada.

"Sa zabrinutošću pratimo jer je granica između huškačke retorike ili nacionalističke retorike i eskalacije na terenu veoma tanka, zato smo bili protiv poziva na povratak srpske vojske na Kosovo. Važno je smanjiti ovu nepotrebnu retoriku, sećam se da je intenziviranje posredovanja kroz konkretne ideje dobra prilika koju bi obe strane trebale iskoristiti, govorim o evropskom posredovanju kroz francusko-nemački predlog jer status kvo ne odgovara ni jednoj strani, ni Kosovu ni Srbiji, samo treće zemlje imaju koristi od statusa kvo, koje žele da zadrže otvorene sukobe ovde i na taj način imaju svoj uticaj", kaže Osmani.

Osmani kaže da podržavaju "Kosovo" u njegovim akcijama da primenjuje zakon na celoj svojoj teritoriji.

"Vladavina prava se mora sprovoditi i poštovati i to je bez sumnje, ali ja se sećam da u ovim situacijama koje su vrlo osetljive, mislim da treba da budite mnogo pažljiviji. Rekao sam da Severna Makedonija može da posluži kao primer ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za mnoge zemlje u regionu, bilo dobro ili loše, kako smo pristupili odnosu sa međunarodnom zajednicom, odnosu sa stranama koje imamo bili u opoziciji ili smo imali neka otvorena pitanja i sećam se da samo hrabre odluke, bliska saradnja sa našim partnerima, pre svega sa Vašingtonom i Briselom, vizija za budućnost može biti garancija za interese svakog od nas", poručio je Osmani.

image