Srbija i Balkan

Kim: Spremamo drugačiju misiju koja neće biti odbrambena

Lider Severne Koreje optužio je Ameriku da, pod izgovorom jačanja saradnje sa Južnom Korejom i Japanom, stvaraju "azijsku verziju NATO"
Kim: Spremamo drugačiju misiju koja neće biti odbrambena© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da su nuklearne snage Severne Koreje spremne da izvrše "drugačiju" misiju, koja više neće biti odbrambena, dodajući da je struktura međunarodnih odnosa prešla na "novi hladni rat", prenosi RIA Novosti pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Lider Kim Džong Un rekao je u izveštaju na plenumu stranke te zemlje da SAD podižu tenzije na Korejskom poluostrvu i pod izgovorom jačanja saradnje sa Južnom Korejom i Japanom stvaraju "azijsku verziju NATO".

"Sjedinjene Države su od 2022. do maksimuma podizale nivo vojnog pritiska na DNRK, često unoseći razna oružja za nuklearne udare u Južnu Koreju radi trajnog raspoređivanja, a s druge strane, temeljno promovišući saradnju sa Japanom i Južnom Korejom pod izgovor za "jačanje alijanse", poniranje u stvaranje novog vojnog bloka, azijske verzije NATO-a", rekao je Kim Džong Un u izveštaju na šestom plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koji je održan od 26. do 31. decembra.

"Naglašavajući važnost jačanja nuklearnih snaga, u izveštaju je jasno da naše nuklearne snage smatraju da je to prva misija za odvraćanje od rata i očuvanje mira i stabilnosti i, međutim, ako ne uspe da odvrati, izvršiće drugu misiju, koji neće biti za odbranu", navodi se u izveštaju.

Severnokorejski lider je takođe ukazao na važnost jačanja sposobnosti samoodbrane Pjongjanga usred ozbiljnih spoljnih izazova i trenutnog stanja međukorejskih odnosa.

Kim Džong Un je takođe naredio, u okviru strategije zemlje za jačanje nuklearnih snaga, razvoj novog interkontinentalnog balističkog raketnog sistema sa mogućnošću "hitnog" nuklearnog uzvratnog udara, kako bi pouzdano bili zaštićeni dostojanstvo, suverenitet i opstanak Severne Koreje.

Na važnom sastanku vladajuće Radničke partije, Kim je naznačio važnost potrebe da se pojača nuklearni arsenal i obezbedi "značajna vojna moć", kako bi se odbranio suverenitet i teritorijalni integritet Severne Koreje, preneo je Rojters.

Kim je optužio Vašington i Seul da su organizovali "zaveru da se izoluje i uguši" Severna Koreja, nazivajući to "neviđenim u ljudskoj istoriji".

Ovaj izveštaj došao je nekoliko časova nakon što je Severna Koreja ispalila balistički projektil kratkog dometa istočno od obale, u novogodišnjoj noći.

Južna Koreja na dohvat ruke

Ranije tokom dana mediji su preneli da je Kim Džong Un rekao i da bi rakete novih severnokorejskih višecevnih raketnih sistema od 600 milimetara mogle da nose taktičko nuklearno oružje, a cela Južna Koreja im je na dohvat ruke. 

Severnokorejski lider je takođe ukazao na potrebu povećanja broja nuklearnih bojevih glava kojima ta zemlja raspolaže.

U poslednje vreme Severna Koreja je aktivno sprovodila raketne testove. Severna Koreja je 2022. godine izvela skoro 40 probnih lansiranja, ispalivši oko 70 projektila, uključujući interkontinentalnu balističku raketu koja je probno ispaljena u novembru. Testovi su usledili kao odgovor na zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje u regionu.

image