Svet

Sestra Kim Džong Una upozorila SAD: Mogli biste da se suočite sa još fatalnijom bezbednosnom krizom

Kim Jo Džong potez Sjedinjenih Američkih Država nazvala je "bezobraznim kršenjem suvereniteta i teškom političkom provokacijom"
Sestra Kim Džong Una upozorila SAD: Mogli biste da se suočite sa još fatalnijom bezbednosnom krizomwww.globallookpress.com © Ryu Seung-Il/ZUMAPRESS.com

Severnokorejska političarka Kim Jo Džong upozorila je Sjedinjene Američke Države da će se suočiti sa još "fatalnijom bezbedonosnom krizom", nakon što je Vašington zatražio od Ujedinjenih Nacija da osude Pjongjang zbog lansiranja interkontinentalne balističke rakete.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una osudila je SAD zbog objavljivanja, kako je rekla, "odvratne zajedničke izjave zajedno sa ruljom poput Velike Britanije, Francuske, Australije, Japana i Južne Koreje", prenosi AP.

Potez SAD nazvala je "bezobraznim kršenjem suvereniteta i teškom političkom provokacijom" i uporedila tu državu sa "psom koji laje obuzet strahom".

"Sjedinjene Američke Države trebalo bi da imaju na umu da, bez obzira na to koliko očajnički pokušavaju da razoružaju Severnu Koreju, da je nikada ne mogu lišiti prava na samoodbranu", rekla je ona u izjavi koju su preneli državni mediji.

Navela je da bi SAD mogle da se suoče sa "još fatalnijom bezbednosnom krizom" ukoliko nastave sa akcijama protiv Severne Koreje.

Ocenila je da je činjenica da se o lansiranju raspravljalo u Savetu bezbednosti "očigledna primena dvostrukih standarda", jer je, navodi, to telo "zažmurilo" na američko-južnokorejske vojne vežbe. Poručila je da Severna Koreja neće tolerisati bilo kakav pokušaj da se potkopa njeno pravo na samoodbranu. Istakla je da će ta zemlja preduzeti "najtežu protivakciju kako bi zaštitila svoju nacionalnu bezbednost".

SAD: Savet bezbednosti UN da usvoji predsedničko saopštenje o Severnoj Koreji

SAD su juče pozvale da se usvoji predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim bi se Severna Koreja pozvala na odgovornost za svoje raketne testove nakon što je Pjongjang prošle nedelje lansirao interkontinentalnu balističku raketu koja je sposobna da stigne do kopna SAD.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je sinoć da je od vitalnog značaja da 15-člani savet odgovori jednoglasno i ponovila optužbe SAD da Kina i Rusija ohrabruju Pjongjang blokiranjem akcije SB UN, preneo je Rojters.

Ona je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti kazala da će SAD izdati predsedničko saopštenje u kojem se osuđuju lansiranja raketa Severne Koreje i druge destabilizujuće aktivnosti. Nakon sastanka, Tomas-Grinfild je pročitala zajedničko saopštenje 14 zemalja, uključujući osam članica Saveta bezbednosti, u kojem se osuđuje najnovije lansiranje Severne Koreje, kao i naknadni izveštaj severnokorejskih državnih medija u kojem se navodi da bi raketa mogla da se koristi za preventivni nuklearni napad.

U saopštenju se navodi da je projektil pao na oko 200 kilometara od japanske obale i da je test predstavljao ozbiljnu eskalaciju koja je nedvosmislena pretnja međunarodnom miru i bezbednosti.

Navedeno je i da SB UN mora da deluje kako bi ograničio napredak severnokorejskih programa naoružanja.

Pjongjang je ranije saopštio da su aktivnosti testiranja legitimna vežba prava na samoodbranu kao odgovor na redovne vojne vežbe između SAD i Južne Koreje koje Severna Koreja smatra "probom invazije".

image