Srbija i Balkan

Kurti u strahu od ruskih boraca: Barikade na KiM su bile Vagnerove

Premijer privremenih prištinskih institucija optužio je Srbiju da ima dogovor sa Kremljom da destabilizuje region
Kurti u strahu od ruskih boraca: Barikade na KiM su bile Vagnerovewww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Beograd ima pakt sa Moskvom, zbog čega bi EU trebalo da interveniše, naveo je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu "Stampa".

Ponovo je zatražio više NATO trupa na tzv. Kosovu, jer je, kako kaže, od Ukrajine do Kosova neprijatelj je isti: Putin, sa kojim "Srbiju ima dogovor da destabilizuje region". 

"Dijalog Srbije i 'Kosova' je neizvesniji nego ikada, jer se Beograd tome protivi, kao neka vrsta 'okretnih vrata' kroz koja Moskva želi da indirektno ugrozi EU", piše torinski list.

Na pitanje novinara "Stampe" kakvu ulogu Rusija ima na Balkanu, Aljbin Kurti je ponovo optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je "opsednut" tzv. Kosovom.

"'Kosovo' je Putinova opsesija. Vučić je devedesetih godina za svoj slogan imao 'Veliku Srbiju', a sada ga je promenio 'Srpski svet', imitaciju izraza 'Ruski svet'. Beograd je najbliži režim Kremlju. Srbija ponovo želi 'Veliku Srbiju', želi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini, želi da transformiše Crnu Goru u Ukrajinu i želi da nam uzme sever 'Kosova'. Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, nije reč o pravima Srba, već o teritorijalizaciji prava. Mentalitet sličan onom despotskom Putnovom mentalitetu", naveo je Kurti.

On je, odgovarajući na pitanje o stavu Srbije prema Rusiji, istakao koliko je jaka saradnja dveju država, te da se, uprkos neutralnosti Beograda vidi kome je naklonjen spoljnopolitički.

"Srbija je napravila izbor. Sa Rusijom je potpisala tri velika sporazuma", istakao je Kurti, dodajući da "ima onih koji ne žele to da vide", ali i da EU mora mnogo efikasnije da reaguje.

"EU mora biti jasnija i odlučnija. Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije osudila 'agresiju na Ukrajinu', a na istoj strani sa patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril je i Srpska pravoslavna crkva. Zato mislim da EU treba da bude hrabra. Da se ​​kaže istina Beogradu i pristupi reperkusijama prema Srbiji zbog učinjenog. EU ne treba da bude neutralna prema zemlji koja nije neutralna prema Rusiji", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija.

Paranoidni strah od Noćnih vukova i Vagnerovaca

Kao i pre nekoliko dana u intervjuu za austrijski "Standard", Kurti je i za italijanski list pričao o svojim strahovima od srpskih snaga. Nije propustio da ponovi i fiksacije da se na teritoriji Srbije ali i KiM organizovane grupe Noćnih vukova i Vagnerovaca udružuju sa Srbima kako bi destabilizovale lažnu državu.

"Konkretna opasnost je što se oko granice 'Kosova' nalazi 48 operativnih baza srpske vojske i žandarmerije, na manje od pet kilometara od nas. Tu su ruski Noćni vukovi, a takođe i Vagnerovi plaćenici. Postoje slike sa njihovim grbovima. Bili su prisutni i na barikadama na severu. Tih 16 barikada su bile Vagnerove barikade", rekao je Kurti.

Zatražio je i dodatne NATO trupe, kao i pomoć Italije oružanim snagama tzv. Kosova.

"Granica između 'Kosova' i Srbije postala je granica između NATO-a i Rusije. Mislim da je potrebna veća podrška NATO-a sa više vojnika, uključujući Italijane, na 'Kosovu' i podrška našoj vojsci", zaključio je Kurti.

image