Srbija i Balkan

Ozvaničen uslov Nemačke: Bez priznanja "Kosova" Srbija ne može u EU

Situacija na severu KiM i dalje je veoma opasna, jer ne može da se garantuje bezbednost Srbima, ali ni ostalim građanima "Kosova", poručio specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan
Ozvaničen uslov Nemačke: Bez priznanja "Kosova" Srbija ne može u EUwww.globallookpress.com © Frederic Kern via www.imago-imag

Stav Berlina je da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja "Kosova", rekao je Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan. 

On je u intervjuu za list "Nova" naglasio da je Nemačka uvek imala veoma jasan stav o tome šta se očekuje od Srbije:

"Pred kraj procesa normalizacije odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje 'Kosova' će biti deo procesa... i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine."

Da bi se javno izašlo sa nemačko-francuskim predlogom, važno je "prvo stvoriti atmosferu razumevanja i poverenja u kojoj lideri mogu da pričaju o ovoj temi bez razmišljanja da će nešto biti objavljeno", dodaje Saracin. 

On kaže da ne može da predvidi do kada će predlog biti skrivan od javnosti, ali da je "neophodno postići sporazum što je pre moguće".

Dodaje da je šef tog dijaloga EU, odnosno Miroslav Lajčak i da tu treba tražiti konkretne odgovore kada se može očekivati sporazum. 

"Naravno, ako se dođe do sporazuma, to neće biti kraj. I dalje će biti mnogo posla, ali to bi bio ogroman korak napred", kaže Saracin. 

On je ocenio da je situacija na severu KiM i dalje veoma opasna, jer ne može da se garantuje bezbednost Srbima, ali ni ostalim građanima tzv. Kosova, zbog čega je važno da se ubrza proces povratka Srba u institucije "Kosova". 

Saracin smatra da "sve što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da bude implementirano".

"Međunarodna zajednica, Nemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskim opštinama, ali mislim da nije dobar put uslovljavati povratak u institucije formiranjem ZSO", poručio je. 

Pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji je isti, ali fokus ne bi trebalo da bude na pritisku koji dolazi iz EU. 

"Mislim da u Srbiji treba da preovlada proukrajinska strana umesto da se govori o pritisku koji dolazi iz EU. Ovde je reč o Ukrajini i njihovoj borbi protiv neopravdane agresije koja se vodi protiv njenog naroda", poručio je Saracin.

Podsetimo, istraživanje koje je početkom ove godine za RT Balkan sprovela Nova srpska politička misao pokazalo je da čak 79,2 odsto ispitanika ne bi podržalo ulazak u EU ako bi uslov bilo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

image