Srbija i Balkan

Hil: Zanima nas samo međusobno priznanje Beograda i Prištine

Američki ambasador odbacuje tvrdnju da je Srbija pod "ogromnim pritiskom" zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji
Hil: Zanima nas samo međusobno priznanje Beograda i PrištineNone © FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je današnja Rusija "drugačija" od one iz prošlosti i da se nada da će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

"Moramo da shvatimo da se veliki broj zemalja koje su manje od Srbije uskladio sa Evropskom unijom i uveo sankcije. Trpe zbog toga, ali žele da pokažu solidarnost i da pokažu Rusiji da joj se ne isplati da izaziva razne podele. Nadamo se da će Srbija shvatiti taj stav. Mislim da se od Srbije očekuje da se uskladi sa EU, posebno od strane Evropljana, jer mnoge zemlje puno trpe time što su se uskladile sa sankcijama. One očekuju od Srbije da krene njihovim primerom", rekao je Hil.

Frustracije zbog NATO bombardovanja

Na pitanje šta misli o današnjim odnosima Srbije i SAD i da li su prebrođene frustracije zbog bombardovanja NATO 1999. godine, Hil je odgovorio da se nada se je to tako i naveo da SAD žele da odnosi dve zemlje napreduju.

 "Amerikanci ne zaboravljaju prošlost. Mi znamo da su se neke stvari desile i da prošlost možda nije blistava. Razne loše stvari su se desile, posebno u našim odnosima. Mislim da moramo da prebrodimo takve događaje i da shvatimo da su oni prilika da se kaže: 'Mi smo to prebrodili, sada idemo napred'. Ne smemo ostati zarobljenici prošlosti", okarakterisao je Hil odnose SAD i Srbije.

Kao primer je naveo odnose SAD sa Japanom i Nemačkom, koji su izgubili Drugi svetski rat, a potom postali najbolji prijatelji Sjedinjenih Država.

Hil je za TV Insajder odbacio tvrdnju da je Srbija pod "ogromnim pritiskom" zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji i dodao da je usklađivanje spoljne politike deo njenog puta u EU.

"Ne verujem da postoji ogroman pritisak na Srbiju. Srbiji je više puta pristojno rečeno da treba da uvede sankcije, neki su tu bili oštriji od drugih ali postoji razumevanje da je Srbija u jedinstvenoj situaciji", objasnio je Hil.

"Pregovore vodi EU"

Na pitanje da li razume postojanje strateških odnosa Srbije i Rusije, imajući u vidu pitanje Kosova i Metohije, Hil je odgovorio da se ne može reći da Rusija "igra pozitivnu ulogu u vezi sa 'Kosovom'” dok izaziva "energetsku i krizu sa hranom u svetu".

"Morate da znate da je moja vlada zainteresovana da sarađuje s vlastima u Beogradu i Prištini, kao i sa EU da bismo videli da li možemo nekakav napredak da ostvarimo - da to nije teško pitanje bilo bi odavno rešeno", izrazio je svoje uverenje Hil.

Na pitanje ko vodi pregovore između Beograda i Prištine, EU ili SAD, ambasador Hil je odgovorio da pregovore vodi EU, ali da mnoge zemlje uljučujući i SAD imaju izaslanike koji podržavaju specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka čiji posao nije lak.

"Ni sama EU nije jedinstvena po tom pitanju, različite zemlje imaju različite stavove”, zaključio je američki ambasador.

Komentarišući to što je kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno prihvatio kompromisno rešenje o registarskim tablicama na insistiranje ambasadora SAD na Kosovu, iako je taj isti predlog odbio dva dana ranije u Briselu, Hil je ocenio da je bez obzira na to EU ta koja vodi dijalog.

Hil se dotakao i formiranja Zajednice srpskih opština i istakao da je "zahvaljujući napornom radu EU, Kurti shvatio da pitanje budućnosti Srba na Kosovu mora da bude apsolutni prioritet i i da se mora rešavati u svakom procesu normalizacije".

O francusko-nemačkom predlogu

Kada je reč o dijalogu Prištine i Beograda, kaže da je isključivo zainteresovan za sporazum o međusobnom priznanju.

Na pitanje o takozvanom francusko-nemačkom planu za 'Kosovo' i Srbiju, Hil je odgovorio da SAD podržavaju EU u procesu postizanja sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane.

"Ako me pitate da li bi Amerikanci voleli da dve zemlje priznaju jedna drugu - naravno. Moramo da budemo pošteni i jasni, mnogo stvari mora da se reši pre nego što dođemo do tog trenutka počev od jednog normalizovanijeg pristupa jer u ovom trenutku jedva da postoji sporazum o registarskim tablicama", bio je jasan Kristofer Hil.

Hil je preneo da SAD žele da se Srbi vrate u institucije, da nema dogovora ako samo srpska strana ispunjava obaveze, kao i da "Amerikanci pojačavaju svoje napore".

image