Srbija i Balkan

Petković: Specijalci ROSU pucali na Srbe, jedan hitno primljen u kraljevačku bolnicu

Miljan Delević pogođen je u predelu leve strane grudnog koša i ima prostrelnu ranu s kojom je transportovan hitno u bolnicu u Kraljevu, naveo je direktor Kancelarije za KiM
Petković: Specijalci ROSU pucali na Srbe, jedan hitno primljen u kraljevačku bolnicu© РТ Балкан

Pripadnici specijalne policije tzv. Kosovsa pucali danas oko 11.30 časova na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, i da je tom prilikom ranjen Miljan Delević. Zbog težine povreda, on je hitno tansportovan u bolnicu u Kraljevu.

Direktor bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić rekao je za "Kosovo onlajn" da je danas oko 14.10 časova kolima Hitne pomoći iz Leposavića u njegovu bolnicu dopremljen pacijent Miljan Delević, star 37 godina, sa zadobijenom prostrelnom ranom levog grudnog koša.

Mrvić je ocenio da je rana teška, ali da Delević nije životno ugrožen.Naveo je da je pacijentu urađen skener, laboratorija i sve neophodne analize.

"Pacijent nije vitalno ugrožen, nadamo se da će se brzo oporaviti", rekao je Mrvić.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da su pripadnici specijalne policije tzv. Kosovsa pucali danas oko 11.30 časova na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, i da je tom prilikom ranjen Miljan Delević, dok je Dušan S. prošao bez povreda iako je automobil izrešetan.

"Pripadnici Kurtijevih ROSU specijalaca zapucali su na srpsko vozilo i Srbe u njemu samo zato što nisu želeli da dozvole da ih bez ikakvog razloga Rosu policija maltretira. Kurtijevi specijalci ROSU nemaju šta da traže na severu KiM, kao i na ovom punktu koji je bespravno i nelegalno podignut, a sa kog svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd od početka prisustva specijalaca ROSU na severu upozorava da je njihov jedini cilj da izazovu incidente i maltretiraju naš narod u pokrajini što se, istakao je on, danas i pokazalo.

"Očigledno je da Kurti ne preza ni od čega da pusti srpsku krv i to je jedina svrha postojanja njegovih eskadrona na severu KiM", zaključio je Petković.

Incident se, kako je rekao, dogodio kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Policija tzv. Kosova saopštila je danas povodom pucnjave na vozilo u Bistrici kod Leposavića u kojem su se nalazila dvojica Srba, da su njeni pripadnici pucali na vozilo, jer se, kako tvrdi, nije zaustavilo i u prolazu je udarilo u policijski automobil.

U saopštenju policije objavljenom na njenom nalogu na Fejsbuku, tvrdi se i da su osumnjičeni automobilom pobegli sa lica mesta.

"Policijska jedinica koja se nalazila na kontrolnom punktu prilikom obavljanja policijskih poslova pokušala je da zaustavi automobil, koji je tokom kretanja udario u vozilo kosovske policije, direktno ugrozivši živote policijskih službenika, koji su kako bi neutralisali opasnost po njih, pucali iz vatrenog oružja", navodi se u saopštenju.

Srpska lista: Ranjavanje Miljana Delevića kap koja je prelila čašu

Rafalna paljba Kurtijevih specijalaca na Srbe kod ilegalnog punkta na mostu kod Bistričke reke, u kojoj je teško ranjen Miljan Delević je kap koja je prelila čašu nakon serije napada na Srbe od nove godine na i predstavlja nastavak antisrpske histerije režima u Prištini, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Nakon što je za Badnji dan pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga pucao u srpsku decu u Štrpcu, danas su Kurtijevi specijalci izrešetali vozilo u kome su bila dvojica Srba i tom prilikom pucali sa ciljem da ubiju, dodaje se u saopštenju.

"Nedeljama upozoravamo na neprofesionalno ponašanje Kurtijevih specijalaca koji nastoje da svojim delovanjem zastrašuju srpski narod i izazivaju incidente. Insistiramo da međunarodna zajednica osudi brutalnost ovih kriminalaca u uniformama, nažalost nema odgovora te ne čudi današnji brutalni napad koji je samo nastavak antisrpske histerije režima u Prištini," stoji u saopštenju te stranke.

Podseća se da Srpska lista mesecima na svim sastancima insistira da se specijalne jedinice povuku sa severa Kosova i Metohije jer su tu nelegalno, i jer su izazvali seriju incidenata, ali svi ćute. Očigledno time šalju prećutnu podršku onima koji bi da izazovu haos na ovim prostorima ne uzimajući u obzir upozorenja Srba sa KiM.

"Današnji brutalni napad na život Srba izazvao je bes i ogorčenje kod naših građana, koji sve češće smatraju da moraju da se sami zaštite od kriminalnih radnji Kurtijevih specijalaca i njegovog diktatorskog antisrpskog režima, a u skladu sa stavom nekadašnjeg američkog predsednika Džefersona 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost', ističu iz Srpske liste.

Srpska lista zahteva momentalno povlačenje svih Kurtijevih specijalaca sa severa Kosova i Metohije i hapšenje i sankcionisanje onih koji su danas pokušali da ubiju Miljana Delevića i njegovog saputnika. Još jednom naglašavamo da dalje prisustvo ovih formacija nas može dovesti u spiralu događaja koje će nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima, zaključuje se u saopštenju.

image