Srbija i Balkan

Vlada Posavskog kantona dobila novu izvršnu vlast u kojoj nema Srba

Srpski predstavnici traže da se vlada kantona proglasi neustavnom jer nisu zastupljeni u njoj, za razliku od druga dva konstitutivna naroda
Vlada Posavskog kantona dobila novu izvršnu vlast u kojoj nema SrbaGetty © Marco Secchi / Stringer

Mali pogranični kanton na severu Bosne i Hercegovine, sa oko 40.000 žitelja, dobio je novu izvršnu vlast, ali među devet ministara nema nijednog sa srpskim imenom i prezimenom.

Takav izbor vlasti u Posavskom kantonu, pokazao je da se nisu obistinile želje tamošnjih predstavnika Srba koji su verovali da će, napokon, biti bolje zastupljeni u kantonu koji se dugo opirao.

Ipak, pre dve godine, usvojio je ustavne amandmane i srpski narod proglasio konsitutivnim i ravnopravnim sa Hrvatima i Bošnjacima, piše "Politika".

Pravila sa papira, teško se prenose na politički teren

U kantonu koji je okružen Republikom Srpskom, jer je teritorijalno izdvojen od ostatka BiH, a čine ga tri opštine - Orašje, Odžak i Domaljevac- Šamac, prema popisu iz devedesetih godina prošlog veka, živelo je nešto više od hiljadu Srba, dok su srpski jezik i ćirilica tek nedavno postali ravnopravni sa drugim jezicima i latiničnim pismom.

Većinski hrvatski kanton u kojem vlast predvodi HDZ BiH, mogao bi biti jedini među deset kantonalnih vlada u FBiH, u kojem, nakon izbora, neće biti Srba na ministarskim pozicijama.

"Ova vlada je neustavna, jer je u njoj morao da bude barem jedan predstavnik Srba. Ovo što se ovde desilo, je isto ono na šta se HDZ stalno žali kada je reč o slučaju 'Komšić' ", rekao je medijima Damir Ivetić, odbornik u Skupštini opštine Odžak.

U Vladi RS tri ministra hrvatske nacionalnosti

On zamera Svetlani Kamenjaš na tome što je glasala za izbor ove vlade, podsetivši da se izjasnila kao Srpkinja pri izboru u kantonalnu skupštinu, u koju je došla uz pomoć HDZ-a.

Ivetić pravi paralelu i govori da su SNSD i druge srpske stranke u BiH dobili više od 9.000 glasova , ali nemaju nijedno mesto u federalnoj izvršnoj vlasti, dok je HDZ BiH u Republici Srpskoj dobio oko 1.700 glasova, a ima i svog predstavnika na direktorskom mestu na republičkom nivou.

U Vladi Republike Srpske su čak tri ministra imenovana iz reda hrvatskog naroda.

"Tražim da sve institucije odmah reaguju i proglase vladu Posavskog kantona neustavnom. U suprotnom, pokazaće pristrasnost i dvojake aršine kada je reč o sprovođenju i tumačenju Bosne i Hercegovine", naglasio je Ivetić i dodao da je najžalosnije da se HDZ zalagao za legitimno i legalno predstavljanje, a da u vladi Posavskog kantona koju oni formiraju, nema Srba.

Ivetić je najavio sastanak sa svim izabranim srpskim poslanicima i odbornicima iz FBiH i potpisivanje deklaracije o zajedničkom delovanju. 

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBih, upozorili su da su u Posavskom kantonu prekršena prava konstitutivnih naroda, te su najavili da će biti pokrenuta procedura provere ustavnosti vlade pred Ustavnim sudom FBih.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine imamo situaciju da su u organima vlasti Srbi koji nisu birani srpskim glasovima i koji nikada nisu progovorili ni o jednom problemu srpskog naroda", komentarisao je potpredsednik Gradskog veća u Mostaru Goran Milivojević.

image
VV inauguration
banner