Srbija i Balkan

Orlić sa Stevandićem: Republika Srpska uvek može da računa na Srbiju

Napominjući da je Republika Srpska pod tihim sankcijama već nepunih 20 godina, predsednik parlamenta Republike Srpske kaže da bi to bilo teže izdržati da nije bilo saradnje, podrške i ključne pomoći iz Srbije
Orlić sa Stevandićem: Republika Srpska uvek može da računa na Srbiju© FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Republika Srpska uvek može da računa na Srbiju, poručio je predsedik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić predsediku parlameta Republike Srpske Nenadu Stevandiću i zahvalio Republici Srpskoj na podršci državnoj politici Srbije.

"Pomoć i podrška koju pružamo jedni drugima je nešto što se ne dovodi u pitanje. Tako smo funkcionisali prethodnih godina - složno kao nikada ranije. Nastavićemo da se podržavamo međusobno", rekao je Orlić nakon sastanka sa Stevandićem.

Orlić je zahvalio Republici Srpskoj, narodu Srpske i njegovim legitimno izabranim predstavnicima na podršci državnoj politici Srbije kada je reč o zaštiti interesa države i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i svim elementima politike mira, stabilnosti i zajedničkog razvoja.

"Hvala na podršci i vi znate da uvek možete da računate nas. Država Srbija pokazala je da ume da bude sa vama i onda kada su vremena teška. Nema nikakve sumnje, nastavićemo da budemo jedni uz druge i u budućnosti", kazao je Orlić. 

Istakao je da mu je čast što može da ugosti Stevandića u Domu Narodne skupštine Srbije i izrazio zadovoljstvo što je njegova prva poseta od stupanja na dužnost predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, upravo današnji dolazak u Beograd i Skupštinu Srbije.

Orlić je naveo da je na sastanku razgovarano o odnosima na svakom planu, parlamentarnoj, kao i saradnji na velikim infrastrukturnim projektima, među kojima je izgradnja aerodroma i iskorišćavanje potencijala reke Drine, ali i važnosti projekata poput memorijalnog centra Donja Gradina.

Zahvalivši Orliću za dolazak na proslavu 9. januara u Banjaluku, Stevandić je istakao da su odnosi Republike Srpske i Srbije u poslednjih deset godina na najvišem nivou i nastavljaju da napreduju.

"Sve što nam dođe kao kritika jeste rezultat potpuno srbofobnog i licemernog stava koji uvek traži podršku za neke ratne stereotipe, ali to nas ne sme zaustaviti i moramo da nastavimo zajedno", rekao je Stevandić nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Ocenio je da će auto-put koji će spojiti Beograd i Bijeljinu, a kasnije i Banjaluku, faktički obuhvatiti sva srpske gradove od Prijedora, Gradiške, Banjaluke, Doboja i Bijeljine, pa do Kumanova, a na severu do Horgoša.

Stevandić je istakao da bi to bio veliki faktor razvoja, jer Srbija radi mrežu auto-puteva, tako da bi ovo postala velika zajednička ekonomska regija koja bi sprečila odliv stanovništva i radila na povećanju BDP-a.

Napominjući da je Republika Srpska pod tihim sankcijama već nepunih 20 godina, Stevandić je ukazao da bi sve to bilo teže izdržati da nije bilo saradnje, podrške i ključne pomoći iz Srbije.

"Mislim da je ključno za nas bilo da imamo koga da pitamo, jer smo prečesto bili u prilici da se branimo, i stalno smo u nekom odbrambenom položaju što limitira naše ekonomske mogućnosti", rekao je Stevandić.

Istakao je da činjenica da je Srbija uspela da postane ekonomski lider u regionu, da ima najstabilniji budžet, najoperativnije organe, najbrže opremanje vojske, civilnog sektora, infrastrukture, uliva sigurnost Republici Srpskoj u nastojanju da očuva svoj suverenitet.

Stevandić je ocenio da Republika Srpska nikada neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašeno Kosovo. Tako nešto, istakao je, znači i govori o duhovnom jedinstvu Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da granica za kulturu, pripadnost, veru i istoriju srpskog naroda ne postoji.

Delegacija parlamenta RS za sedam dana u Moskvi

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić boraviće u Moskvi u zvaničnoj poseti od 20. do 23. februara.

Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji uspešno realizuje zadate ciljeve, posebno kada je reč o povezivanju Srpske i Rusije u oblasti ekonomije, kulture i sporta, istakao je šef ove institucije Duško Perović.

"Predsednik Nenad Stevandić i delegacija Narodne skupštine dolaze 20. februara i do 23. februara će imati sastanke na najvišem političkom i ekonomskom nivou", najavio je Perović i istakao da će još jednom biti potvrđen stav Srpske kada je reč o neuvođenju sankcija Rusiji i spremnosti za saradnju.

Osvrćući se na angažman Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Perović je istakao da rade i više nego što im mogućnosti dozvoljavaju, napominjući da im je ovogodišnji budžet za deset odsto manji od prethodnog.

"Predstavništvo RS u Rusiji je uvek donosilo i donosi, mnogo radimo za Republiku Srpsku. Neke stvari su stale zbog situacije između Rusije i Ukrajine, ali verujemo da će se uskoro ponovo otvoriti sve mogućnosti", naglasio je Perović za Srnu.

Naveo je da postoje dobre šanse za saradnju u oblasti trgovine, IT sektora, te da rade na više ekonomskih programa, o kojima će govoriti kada budu realizovani.

Veoma su ponosni na saradnju sa Rusijom u oblasti zdravstva, jer je mnogo ljudi iz RS dolazilo u Rusiju na lečenje, pre svega onkološki pacijenti.

image