Srbija i Balkan

Dodik: ZSO treba da liči na RS, Kurti se junači bez pokrića

Premijer privremenih prištinskih vlasti jedino iza sebe ima američku moć i NATO, a oni brane to svoje novorođenče pobačeno negde u istoriji koje hoće da bude država, rekao je predsednik Republike Srpske
Dodik: ZSO treba da liči na RS, Kurti se junači bez pokrića© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo "babarogu", kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervju za "Kosovo onlajn".

On napominje i da se francusko-nemački predlog ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom da je zasnovan na zahtevu da Srbija, makar prećutno treba da prizna tzv. Kosovo, što, ističe, nikada ne bi trebalo da se desi.

Dodik je rekao da treba verovati predsedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna tzv. Kosovo i pruži saglasnost da uđe u Ujedinjene nacije.

"Međunarodnoj zajednici ne treba verovati, ali treba razgovarati, i odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju", poručio je Dodik.

Na konstataciju da su međunarodni predstavnici doneli francusko-nemački predlog za rešavanje pitanje Kosova i Metohiju, Dodik kaže da je o tome razgovarao sa Aleksandrom Vučićem,  ali, naravno, i o izazovima koje nosi taj predlog.

"On se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prećutno da prizna Kosovo. Što je naravno - ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju. Predsednik Vučić je apsolutno, kao i svaki odgovorni državnik, to primio, i nije mogao da odbaci u trenutku kada su mu predali dokument, nego je morao da obavi javnu raspravu", istakao je predsednik Republike Srpske. 

EU istrajava jedino kada je u pitanju antisrpski predlog za Srbiju

On je naglasio da od kada je tzv. Kosovo postalo međunarodno pitanje, za šta je odgovornost na Zapadu, a ne na Srbiji, mnogo stvari se promenilo u svetu.

"Svet više nije unipolaran, iako je Amerika i dalje moćna zemlja. Za EU niko nije mogao da razmišlja da će ostati bez Velike Britanije, pa je ostala, niko nije očekivao da EU loše reaguje suočena sa epidemijom kovida i drugim krizama. Ali, ono u čemu istrajavaju je antisrpski predlog za Srbiju, ali i za nas u Republici Srpskoj. Njima ne treba verovati, treba sa njima razgovarati, ali treba odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske navodi da je razumeo stav zvaničnog Beograda, i da RS podržava to da se ne prizna "Kosovo".

"Bosna i Hercegovina, zato što Republika Srpska to neće, prateći politiku Beograda, nije priznala Kosovo. Mnogo puta sam bio izložen pritiscima da se to učini, pa nisam. Slažem se sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira Zajednica srpskih opština, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno. U tom pogledu, ne treba nastavljati razgovore dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci", pojasnio je Dodik.

Istakao je da Zapad uporno pokušava da od Republike Srpske napravi praznu ljušturu i da u njoj nema nikakvog sadržaja.

"Sav problem je u tome. Ovog puta od ZSO žele da naprave praznu ljušturu. Mislim da je predsednik Vučić toga svestan i da samo ono što je dogovoreno u Briselu, kada je Srbija napravila ozbiljne ustupke u kretanju ka dijalogu, mora da bude ispunjeno, a ne neke inovacije", decidan je Dodik.

"Zapad je velika varalica"

"Uvek kada se u Banjaluci pojavi autentično političko rukovodstvo, zapad trči u Beograd da uveri bilo koga, a sada Vučića, da je potrebno da se on uključi u rešavanje problema u Republici Srpskoj, jer tamo ima "neki svojeglavi Dodik", kojeg samo Srbija može dovesti u red", ističe Milorad Dodik.

Navodi da Republika Srpska jedino zahteva da se primeni slovo Dejtonskog sporazuma.

"Zapad je velika varalica, prvenstveno Amerikanci, Britanci, pa i značajan deo EU. Oni će, i kada dođe do potpisivanja, istog dana, pre nego što se osuši mastilo na potpisu, krenuti da ruše ono što su Srbi dobili i nastojati da dodatnim pregovorima promene poziciju Srba, bilo u državno-pravnom smislu Srbiji ili u dejtonskom položaju Srpske", dodaje predsednik RS.

Dodik objašnjava da Srbija ne odgovara Zapadu kao jaka već kao slaba, Muslimanima kao slaba, tim nekim kvazi Crnogorcima, kaže predsednik RS, koji sebe tako zovu, pa i Albancima.

"Pošto je Vučić Srbiju napravio značajno jakom u okolnostima koje su moguće, on za par meseci neće valjati zapadu. On je već sada njima po kuloarima ozbiljna smetnja. Za par meseci biće javni napadi na njega. U tom pogledu, samo se treba pripremiti, a jam očigledan primer kako to izgleda", pojašnjava Dodik.

Zapadu odgovara "nesređena" Rusija

Na pitanje šta očekuje kada je u pitanju situacija u Ukrajini i pritisak na Srbe, Dodik ističe da su pritisci već porasli.

"Ti pritisci su već porasli. Ne propuštaju priliku da traže da se uvedu sankcije, kao i da nas privuku sebi, da učinimo loš korak prema Rusiji ili Putinu, zato što oni misle da je on loš. Mislim da je zapad u suštini svojom arogantnom politikom, u kojoj nikada nije prihvatio i realno razmotrio zahteve Rusije da se ne približava njenim granicama. Ali, pošto su to učinili, sada krive Putina kako bi napravili atmosferu na zapadu – "evo, tamo je krivac za naše probleme"- Putin je kriv zato što u Brisleu nema ulične rasvete. Ko je drugi kriv? Dodik, naravno, pa sada Vučić. Oni idu tim matricama. Njima odgovara da Rusija bude nesređena, a ne Putin koji je Rusiju okupio i ojačao", objašnjava Dodik.

Nema Kurtijevih uslova, ima samo sporazuma

U Prištini se svakodnevno čuju poređenja Zajednice srpskih opština i Republike Srpske, odnosno poruke da takva ZSO koja bi bila nalik Republici Srpskoj ne dolazi u obzir. Na pitanje da li su to samo izgovori da se ZSO ne formira, imajući u vidu i šest Kurtijevih uslova za formiranje Zajednice, Dodik govori da nema Kurtijevig uslova, već samo sporazuma.

"Šta to znači, da svaki novi premijer koji dođe može da postavlja svoje nove uslove…. Muslimani u Sarajevu, koji kontaktiraju sa Albancima na Kosovu uspeli su da ocrne Republiku Srpsku do tog nivoa da smo kao nekakva babaroga za Kurtija. Nisam se njima bavio, osim što sam pratio politiku Srbije, ali sada ću reći - Srbija Kosovu i Metohiji nikada ne treba da da nezavisnost. 

Dodik dodaje da se Kurti se junači bez pokrića.

"On jedino iza sebe ima američku moć i NATO, a oni brane to svoje novorođenče pobačeno negde u istoriji, koje hoće da bude država. Ako hoće da se igraju države, i Republika Srpska je država. ZSO treba da ima izvršnu vlast, i u nekom delu i da liči na Republiku Srpsku, i to je tačno", zaključuje predsednik Republike Srpske.

image