Srbija i Balkan

Viola fon Kramon: Ubistva srpskih i albanskih novinara – prioritet za "Vladu Kosova"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo u izveštaju navodi i da žali zbog toga što prištinske vlasti nisu našle način da "integrišu srpsku zajednicu u politički, društveni i ekonomski život"
Viola fon Kramon: Ubistva srpskih i albanskih novinara – prioritet za "Vladu Kosova"www.globallookpress.com © Thierry Monasse

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon navela je na Tviteru povodom poslednjeg izveštaja koji je podnela Odboru za spoljne poslove EP, da nekažnjavanje ubistva i nestanka srpskih i albanskih novinara na Kosovu moraju biti prioritet "kosovske vlade".

"Dugogodišnje nekažnjavanje ubistva i nestanka sedam srpskih i šest kosovsko-albanskih novinara moraju postati prioritet za 'vladu'", stoji između ostalog u izjavi Fon Kramonove povodom najnovijeg izveštaja EP.

Navela je i da se "Kosovo ističe na Zapadnom Balkanu kad je reč o slobodi medija".

Takođe, u izveštaju piše da žali zbog toga što prištinske vlasti nisu našle način da "integrišu srpsku zajednicu u politički, društveni i ekonomski život pošto je to najbolji način unutrašnjeg pomirenja i implementacije Briselskog sporazuma".

Dodala je i da su konstante tenzije i zapaljiva retorika doveli do napada na srpske dečake u Štrpcu na Badnje veče, ali i do porasta međuetničkih tenzija.

Viola fon Kramon želi napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, što podrazumeva punu političku posvećenost, ali i napominje da tzv. Kosovo u očima svojih ključnih međunarodnih partnera ne sme da se javi kao manje konstruktivna strana.

Izvestilac EP za Kosovo se inače nedavno susrela i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je nakon sastanka naveo da su "razmenili beleške o najnovijim dešavanjima u dijalogu uz posredovanje EU". 

image