Srbija i Balkan

EU usvojila zaključak: Srbija i "Kosovo" da sprovedu sve sporazume, uključujući i ZSO

Evropski savet apeluje na obe strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, sve obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga
EU usvojila zaključak: Srbija i "Kosovo" da sprovedu sve sporazume, uključujući i ZSOGetty © Leon Neal / Staff

Evropska unija usvojila je zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine, u kome se naglašava "hitna potreba za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije" i navodi da je evropski predlog "istorijska šansa" za evropsku perspektivu.

"Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu, koju obe strane treba da iskoriste u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive", navodi se u dokumentu. 

U zaključku se dodaje i drugi pasus posvećen dijalogu, u kome se kaže da "Evropski savet u svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik".

Zaključci sadrže i treći pasus koji poziva obe strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

"Evropski savet apeluje na obe strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u tekstu.

Pre početka samita EU, visoki predstavnik Žozep Borelj je izjavio da će obavestiti evropske lidere o situaciji u dijalogu i poslednjim dešavanjima između Prištine i Beograda. 

On je ponovio da je evropski predlog je na stolu i uputio poziv "liderima (Srbije i tzv. Kosova) da se vrate u Brisel uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno 'izgurali' ovaj predlog".

"Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Kosova i Srbije. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad", naglasio je Borelj.

image
VV inauguration
banner