Svet

Šta piše u nacrtu završnog dokumenta Samita EU?

Priština i Beograd se pozivaju da sprovedu obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma
Šta piše u nacrtu završnog dokumenta Samita EU?www.globallookpress.com © IMAGO/Dmitry Rukhlenko

Lideri Evropske unije traže hitan napredak u procesu normalizacije odnosa "Kosova" i Srbije kroz dijalog uz posredstvo Evropske unije, navodi se u nacrtu završnog dokumenta samita EU, koji je objavio "Politiko".

Evropski zvaničnici pozdravljaju francusko-nemački predlog koji vide kao istorijsku šansu da odnosi između dve strane budu bazirani na novoj i održivoj osnovi, koji uključuju i cilj da Beograd i Priština ostvare svoju evropsku perspektivu.

Obe strane se pozivaju da, u potpunosti i bez dodatnih uslova, ispune obaveze iz Briselskog sporazuma i iz sporazuma potpisanog 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština.

U dokumentu je najveći prostor dat ukrajinskoj krizi, pa tako lideri EU ponavljaju osude "ruskog rata protiv Ukrajine, koji predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija" i dodaju da podržavaju istrage Međunarodnog krivičnog suda i stvaranje međunarodnog tribunala u Hagu za zločine u Ukrajini.

Lideri se zalažu za očuvanje ukrajinske nezavisnosti, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ukazuju na njeno pravo na samoodbranu. Pored toga, EU podržava mirovni plan Zelenskog u 10 tačaka.

"Evropska unija će nastaviti da pruža snažnu političku, ekonomsku, vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini i njenim ljudima dokle god to bude bilo potrebno", navodi se u dokumentu i ukazuje da je vrednost dosadašnje pomoći najmanje 67 milijardi evra.

U nacrtu završnog dokumenta ističe se da će Evropska unija ojačati svoj suverenitet i raditi na prilagođavanju ekonomije, industrije i tehnologije zelenoj i digitalnoj tranziciji, kao i da je cilj održavanje konkurentnosti i produktivnosti tržišta EU.

Usled hroničnog problema sa migrantima, lideri EU insistiraju na efikasnijoj kontroli spoljnih granica Unije i osuđuju pokušaje da se migrantska kriza instrumentalizuje u političke svrhe, te pozivaju Komisiju i Savet da rade na sprečavanju eventualne trgovine ljudima.

EU izražava solidarnost sa Turskom i Sirijom koje su pogođene razornim zemljotresima i dodaje da su zemlje članice već poslale više od 1.500 spasilaca u Tursku. Evropski lideri potvrđuju spremnost da pruže pomoć svim pogođenim regionima.

Na kraju, EU poziva da se žrtvama zemljotresa u Siriji obezbedi humanitarna pomoć, bez obzira na to gde se nalaze. 

image