Srbija i Balkan

Osmani: "Kosovo" nije privremeni projekat kao što Vučić misli

Predsednica privremenih prištinskih institucija ponovo je optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet tzv. Kosova, dok Priština teži evropskim vrednostima za 21. vek
Osmani: "Kosovo" nije privremeni projekat kao što Vučić misli© TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Ulazak tzv. Kosova u NATO je strateški cilj Prištine poručila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, dodajući da Crna Gora i "Kosovo" nisu privremeni projekti, "kao što Vučić misli", prenose podgorički mediji.

Ona je nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem istakla da Priština i Podgorica nastavljaju da kreiraju nove snažne mostove između naše dve države.

"Mi ćemo nastaviti uzdignute glave da koračamo putem mira i stabilnosti za naše narode, zato što zaslužuju svetlu sadašnjost i svetlu budućnost. A budućnost je moguća samo i isključivo na proevropskom putu. Gospodine predsedniče, kao što smo već rekli, želim da Vam se zahvalim za vašu nepokolebljivu podršku budućnosti 'Kosova' u okviru evroatlanskih struktura, uključujući i naše članstvo u Savetu Evrope i aplikaciju za ulazak u Evropsku uniju i za naš put ka NATO-u. I želim da Vam se zahvalim i na tome što naše savezništvo koje je ne samo neophodno, već predstavlja jedini put za celi region ka miru i bezbednosti", poručila je Osmani.

Osim učlanjenja u NATO za tzv. Kosovo, članstvo Crne Gore je, kako tvrdi Osmani, puno doprinelo miru i stabilnosti regiona, kao što je to bio slučaj sa učlanjenjem drugih zemalja regiona u NATO.

"Učlanjenje u NATO je naš strateški cilj. Naše zemlje nastavljaju da budu fokusirane na jasan put ka Evropskoj uniji koja predstavlja sistem vrednosti koja nas drži. Puna integracija Crne Gore i `Kosova` u evropske strukture je ne samo opcija, to je neophodnost i želimo da ostanemo fokusirani na ostvarenje ovog cilja i da nastavimo da se borimo protiv svih onih koji žele da miniraju naš progres. Intergrisanje naših zemalja u ove strukture je od ključnog značaja za stabilnost i progres cijelog Zapadnog Balkana. Zato želi, još jednom da potvrdim nepokolebljiv angažman 'Kosova' u ovom pravcu", istakla je.

Prema njenim rečima, građani su odlučili da gledaju napred ka svetlijoj budućnosti, jer je to u njihovom interesu kao nezavisnih, suverenih država, da nastavimo put ka punom članstvu u evroatlanskim strukturama.

Njihovu viziju, rekla je Osmani, ne dele svi susedi, te je govoreći o otvaranju puta "malignom uticaju Rusije" u region bilo sasvim jasno da aludira na Srbiju.

"Nažalost, ne dele svi naši susedi ovu viziju. Rukovodstvo jedne države je omogućilo da se otvori put malignom uticaju Rusije u našem regionu. Prateći političko vođstvo prijatelja Putina, ovaj lider valjda misli da su naše zemlje, Kosovo i Crna Gora, projekti koje on zove privremenim. I dok on nastavlja da sebe drži u zabludi, ipak zaključak je samo jedan. Crna Gora i 'Kosovo su suverene, nezavisne države, demokratske države, miroljubive, slobodoljubive, koje su posvećene jasnoj budućnosti u Evropskoj uniji. I kao takve će nastaviti da budu u večnosti'", naglasila je Osmani.

Istakla je da će nastaviti zajedno da rade sa ciljem rešavanja pitanja iz davne prošlosti.

Bez izvršne vlasti za ZSO

Pitanje "srpske manjine je na stolu" ali da na nivou ZSO ne može biti izvršne vlasti i da Priština ne želi da Beogradu da instrument kontrole kojim će, kako je navela Osmanijeva, "minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet".

"Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi moglo dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika Srpska", navela je predsedica privremenih prištiskih institucija.

Ona je ponovo optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet tzv. Kosova, a da Priština teži evropskim vrednostima za 21. vek.

"Pitanje prava manjina je na stolu ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole kojim će minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode segregaciji. Ne može se uvoditi izvršna vlast na tom nivou. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani nakon toliko patnje zbog režima devedesetih, zaslužuju mir", rekla je Osmani.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju i francusko-nemačkom planu za rešenje kosovskog pitanja, Osmani je da su stavovi Prištine o tome bili jasni još od pojavljivanja tog dokumenta.

"Uvek potenciramo da postoje stvari koje se moraju objasniti u tom porcesu. Moramo ispregovarati međunarodne garancije. Treba da se razjasne brojni aspekti ovog plana", kazala je Osmani, preneo je podgorički portal "CdM".

image