Srbija i Balkan

Hovenijer uverava Prištinu da ZSO nije protivustavna, demantuju ga potpisani sporazumi

Ponavljam i sigurno ću ponoviti: Sjedinjene Države ne traže od Kosova da uradi nešto protivustavno prilikom formiranja ZSO, kaže američki ambasador u Prištini, međutim briselskim sporazumima predviđena je izmena tzv. kosovskog ustava
Hovenijer uverava Prištinu da ZSO nije protivustavna, demantuju ga potpisani sporazumi© Tanjug/AP Photo/Bela Szandelszky

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da Vašington ne traži od privremenih prištinskih institucija da učine nešto protivustavno prilikom formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Hovenijer je za RTV rekao da je ZSO odgovornost vlade u Prištini, u skladu sa prethodnim dogovorima.

"Rekao sam to, ponavljam i sigurno ću ponoviti: Sjedinjene Države ne traže od Kosova da uradi nešto protivustavno. To je od suštinskog značaja za delotvorne napore kosovske vlade da odgovori na zabrinutost srpske zajednice", kazao je američki ambasador, a preneo je Tanjug pozivajući se na portal "Nacional".

Govoreći o formiranju ZSO, on je istakao da SAD to podržavaju i vide kao važno sredstvo za pružanje usluga toj zajednici, kako bi se obezbedilo da se problemi te zajednice reše i da se ona zaštiti.

Hovenijer je ponovio da SAD ipak neće nikada podržati nešto nalik na Republiku Srpsku.

Formiranje Zajednice srpskih opština, prema sporazumima potpisanim u Briselu, upravo podrazumeva promenu "Ustava" tzv. Kosova, za razliku od onog što je izjavio američki ambasador.

Srpska strana stalno poziva na poštovanje i primenu svih prethodno potpisanih sporazuma, prvenstveno na formiranje ZSO, za šta su i američki zvaničnici i diplomate govorile da ga podržavaju, ali izgleda da se radi samo o deklarativnoj podršci. ZSO, barem onakva kakvu je vidi ambasador Hovenijer, bez promene tzv. ustava, ne postoji u potpisanim sporazumima.

image