Srbija i Balkan

Eskobar: Evropski predlog ne znači međusobno priznanje

Američki izaslanik ističe da uprkos tome što podržavaju ovaj sporazum u ovom trenutku, to ne znači da oni ne smatraju da "sve zemlje regiona treba da priznaju jedna drugu"
Eskobar: Evropski predlog ne znači međusobno priznanje© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da takozvani evropski predlog koji je pred Srbiju stavljen u Briselu, ne znači međusobno priznanje, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi "Pavlović tudej".

"Ali samo zato što podržavamo ovaj sporazum u ovom konkretnom trenutku ne znači da ne verujemo da sve zemlje regiona treba da priznaju jedna drugu i da imaju pune pozitivne međusobne odnose kako bi konačno i u potpunosti izbegle događaje iz devedesetih", primetio je Eskobar.

On je dodao i da bi Zajednica srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno.

"Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede. Zaključak Evropskog saveta je da mora da se to obavi i to je deo i američke politike. Očekujemo da bude formirana i da se sve dogovoreno sprovede. Obe strane moraju da pronađu kanale za saradnju i očekujemo da se formira", odgovorio je Eskobar upitan da protumači šta je mislio time da ako Priština ne formira ZSO to će uraditi SAD.

Kako je rekao, kada se govori o ZSO misli se na opštine gde su Srbi većina i o određenom nivou samoupravljanja koji se neće mešati sa ustavnim poretkom i pravnim strukturama tzv. Kosova.

"Želeli bismo da se te zajednice udruže i rade zajedno na pronalaženju ekonomskih rešenja u korist srpskih zajednica. Ništa nije zastrašujuće u tome", naveo je Eskobar, a prenele "Večernje novosti".

Ono o čemu su se obe strane dogovorile juče u Briselu (ali što Srbija nije potpisala) postavlja uslove za uspostavljanje normalizacije, tvrdi američki izaslanik.

"Iskreno, postoje prepreke, ali se nadam da će se pronaći mehanizam da se sve to implementira, a to uključuje i ZSO, ali i neslaganja poput registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari", naveo je Eskobar.

Prema njegovim rečima, važno je da se počne sa tačke gledišta da su dve strane ušle u diskusiju sa dobrom voljom.

"Tako da su naša očekivanja da ne želimo da koristimo "štap i šargarepu" kako bismo ih ohrabrili da krenemo dalje. Cilj je da dve strane imaju miran i predvidiv odnos, ali to otvara sve više vrata za obe strane i integraciju u EU i transatlantske strukture. Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze", rekao je Eskobar.

image