Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Zašto Islamska zajednica BiH širi srbomržnju i poziva na oružani sukob

Izjava da je Sveti Sava bio kontroverzna ličnost na čijem učenju je začeta "jedna sekta – srpska pravoslavna sekta", a potom poziv da se BiH mora braniti i oružjem, samo su neke od srbomrzačkih poruka koje stižu iz Islamske zajednice BiH
RT Balkan analiza: Zašto Islamska zajednica BiH širi srbomržnju i poziva na oružani sukobwww.globallookpress.com © GTW

Moramo pokazati da smo na svaki način spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine, a kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su one pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem, rekao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Ta izjava Kavazovića samo je jedna u nizu zabrinjavajućih poruka koje stižu iz Islamske zajednice prema srpskom narodu. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amir Mahić nazvao je 27. januara Svetog Savu "veoma kontroverznom ličnošću", imenujući njegovu prosvetiteljsku misiju kao "notornu laž". Izrekao je još težu tvrdnju da je na učenju Svetog Save "začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta", koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa.

On je dalje ustvrdio da su nacionalizam i fašizam "dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje", te da je Sveti Sava "začetnik ideologije mržnje prema drugome", kao i da su u svetosavlju "temelji genocida".

Zbog ovog izliva mržnje reagovala je Srpska pravoslavna crkva tražeći da se Islamska zajednica ogradi, ali je umesto toga stigla podrška od njenog poglavara Kavazovića.

Ove izjave su novost samo za one koji nisu ranije pratili delovanje i izjave Islamske zajednice BiH, kaže istoričar dr Aleksandar Raković za RT Balkan i podseća na ulogu koju je Mustafa Cerić imao u razbijanju Islamske zajednice Jugoslavije, te da je to krilo uticalo na raspad Jugoslavije.

"Još od kad je Cerić napravio prevrat, Islamska zajednica funkcioniše kao versko krilo Stranke demokratske akcije (SDA) i veoma radikalizuje prilike u BiH, a čak radikalizaciju širi i na druge delove bivše Jugoslavije", kaže Raković i podseća da je u poseti muslimanskim delovima Srbije Cerić svojevremeno evocirao sećanja na šehide, muslimane koji su stradali u borbama protiv Srba u BiH u smislu nastavka obračuna sa srpskim narodom.

Delovanje današnje Islamske zajednice BiH Raković vidi kao nastavak Cerićevih izjava, a za Kavazovića kaže da se samo pretvarao kada je preuzeo Islamsku zajednicu da će imati blažu politiku, ali je vreme pokazalo da ne samo da ne igra tu ulogu, već i u mirnodopskom razdoblju počinje da "udara u ratne bubnjeve".

"On je već rasturao zemlju oružjem, Jugoslaviju. Prvo Cerić, Izetbegović pa i on. Srbi ne rasturaju državu", kaže Raković.

Naš sagovornik dodaje da po dubini u Bosni i Hercegovini sve vri, te da je jačanje srpskog naroda dovelo do užarene situacije i mišljenja koje dugo postojali, ali nije bilo javno iskazano.

"Muslimani su došli do toga da će sami rasturiti BiH kao što su rasturili Jugoslaviju. Njihove megalomanske ideje i pretenzije dovode do toga da se muslimanski nacionalizam i muslimanski radikalizam postaje neprijatelj njihovoj naciji i državi u kojoj žive", smatra Raković.

Iza svega stoji odlazak SDA u opoziciju

Ekspert za bezbednost Dževad Galijašević u izjavi za RT Balkan napominje da je ovu izjavu Kavazović dao na televiziji "Igman" koja je "vehabijska i da je mahom prati uzak krug radikalno orijentisanih vernika".

"Kavazović je osetio potrebu da izjavom izvrši homogenizaciju vernika, čak i onih radikalnih u trenutku kada SDA, ne samo da nema prijatelja među Srbima i Hrvatima, nego ih nema ni među bošnjacima. Stranka je oterana u opoziciju i ovo je reakcija na to", smatra Galijašević.

Ističe da je ružno da Islamska zajednica vodi takvu vrstu političkih ratova u ime i za SDA i napominje na delovanje te stranke nakon što je 2001. tadašnji američki ambasador u BiH Tomas Miler organizovao Demokratsku alijansu za promene koja je izbacila SDA iz vlasti. 

Na pitanje kako vidi ove poruke protiv Srba, Galijašević kaže da su one odraz stanja duha u Sarajevu.

"Sarajevo je etnički potpuno homogeno i u njemu više nema Srba ni Hrvata čak ni na nivou statističke greške", napominje naš sagovornik.

Prema rečima Galijaševića, u toku je nadmetanje među predstavnicima stranaka i Islamske zajednice koje će uvek biti usmereno ka Srbima.

"Uvek će biti zagovaranja rata, odnosno onoga što je nasleđe Alije Izetbegovića, a iza čega je zapravo nesposobnost da se vodi dijalog i unutar bošnjaka, a pogotovu da se on proširi na celu BiH i na Srbe i Hrvate", kaže Galijašević.

Poruke mržnje za posledicu mogu imati terorističke akcije

Galijašević smatra da ovakve izjave u radikalnim muslimanskim krugovima mogu biti protumačene kao poziv na terorističke akcije, posebno imajući u vidu da u BiH postoji 100 vehabijskih naselja i više od 20 paravojnih džemata.

"Ovakav vrsta poruke je zabrinjavajuća i može biti signal radikalnim elementima da izvode terorističke akcije, napadaju pojedine tačke, s obzirom na to da u BiH postoji snažna teroristička mreža i obučeni ljudi. Bosna i Hercegovina je dala preko 5.000 boraca za sirijsko ratište i Al-Kaidu i Al-Nustru i slala svoje ljude u Libiju. Možete misliti šta takvi ljudi misle o Srbima i Hrvatima kad su bili spremni da idu za potrebe politike da ratuju tamo", kaže Galijašević.

Napominje da je Zapad integrisan u političko delovanje Islamske zajednice u BiH i da je mreža onih koji su spremni na terorističke akcije napravljena uz znanje Zapada.

"Terorističku mrežu je, kao i SDA gradila organizacija Muslimansko bratstvo i to podružnica iz Londona na koju su se i Alija Izetbegović i njegov sin oslanjali. Ta integrisanost u globalni terorizam može biti ozbiljna posledica ovakvih pretnji iz Islamske zajednice", kaže Galijašević.

Naš sagovornik dodaje da islamska zajednica BiH ovakvim porukama pokušava da homogenizuje i oko SDA okupi muslimane, ali je ona svakako bezbednosno rizična, jer zavisi kako će biti protumačena.

Ambasada SAD podržala Kavazovića, a napala Dodika

Zapanjujuće je da nema reakcija međunarodne zajednice na govor mržnje iz jedne verske zajednice, a skoro neverovatno zvuči da je umesto osude preteće izjave Kavazovića, iz Ambasade SAD u Sarajevu stiglo saopštenje da je Kavazović u pravu. Ambasada SAD je u svojoj reakciji napala predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove reči besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati. Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani veruju da može doći vreme kada će je trebati braniti od njega", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Sjedinjene Američke Države pozivaju današnje čelnike Bosne i Hercegovine da se ne kockaju mirom po drugi put.

Raković kaže da je Islamska zajednica BiH bila partner Zapada u razbijanju Jugoslavije.

"Koliko god da su ideološki suprotstavljeni, Zapad i Islamska zajednica imaju, kako oni to vide, zajedničkog neprijatelja - Republiku Srpsku i srpski narod u celini", napominje Raković.

Sa druge strane Galijašević kaže da za bosanske muslimane, kao i albanske, glavno svetilište nije u Meki, već u Vašingtonu, Londonu i Briselu.

"U tom smislu Zapad ne samo da podržava ovakvu vrstu radikalizma pogotovo prema Srbima, već je i podstiče. Zapad zapravo daje nerealne ambicije bosanskim muslimanima da mogu imati državu bez Srba i Hrvata, da će Zapad za njih tu državu urediti, etnički i verski očistiti i staviti im je na raspolaganje", kaže Galijašević.

On dodaje da zbog takvog odnosa Zapada prema bošnjacima ne očekuje snažniju međunarodnu reakciju na ovakve izjave i napominje da bilo koja organizaciona jedinica Al-Kaide i takozvane Islamske zajednice u svetu nije napravljena bez znanja Zapada.

"Zapad ni do sada nije reagovao na izlive srbomržnje iz Islamske zajednice BiH. I ranije se pretilo i haubicama i raketnim sistemima iz fabrika koje su na raspolaganju bosanskim muslimanima, a uvek su te pretnje išle prema Srbima i Hrvatima", navodi Galijašević.

Kavazović, uprkos reakcijama iz Republike Srpske i SPC, nastavlja sa svojim pretećim izjavama. Sada je poslao poruku da će Islamska zajednica morati da se odupre pokušaju da se ućutka.

"Ona mora da pruži žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na versku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvideti", naveo je Kavazović.

Umesto širenja razumevanja i mira, kako priliči jednoj verskoj organizaciji, Islamska zajednica u BiH, kako je to opisao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u javni prostor sipa otrov. Ko je neprijatelj od kojeg se glavni poglavar muslimanske zajednice u BiH brani i kome preti oružjem, najbolje zna sam Kavazović.

image