Srbija i Balkan

RT Balkan na izborima u neobičnom selu kod Podgorice: U Srpskoj glasanje pod okom vladike Danila

Do ranih popodnevnih sati u selu je većina meštana obavila građansku dužnost, od 128 upisanih u birački spisak do 15 i 30 glasalo je 68, ili skoro 53 odsto
RT Balkan na izborima u neobičnom selu kod Podgorice: U Srpskoj glasanje pod okom vladike Danila© Зоран Шапоњић

U selu Srpska koje se nalazi na desnoj strani puta od Podgorice prema Golubovcima, odnosno prema Baru, dečica su danas popodne bezbrižno igrala fudbal u dvorištu OŠ "Vladika Danilo", tik ispred biračkog mesta.

Do ranih popodnevnih sati u selu je većina meštana obavila građansku dužnost, od 128 upisanih u birački spisak do 15 i 30 glasalo je 68, ili skoro 53 odsto, a i ostali su, oni koji su rešili da glasaju, polako pristizali tokom popodneva.

"Na biračkom mestu u selu Srpska danas nije bilo nikakvih problema niti pritužbi bilo koga, a tako je na glasanju u ovom selu bilo i ranije, u stvari, od kako je glasanja", podnosi nam kratak raport predsednik biračkog odbora Stanko Terzić, kome je 68 godina.

U velikom holu osnovne škole u selu Srpska, blizu Cijevne i Ćemovskog polja, glasanje je obavljano pod budnim okom vladike Danila čija ogromna slika dominira čitavim prostranim holom i čije ime škola i nosi.

Stanko Terzić je, sa tek jednim manjim prekidom, predsednik biračkog odbora u ovom selu, kako se priseća, od "raskola u DPS-u", i od tada do sada, ne pamti da su u opštinskoj izbornoj komisiji i jednom imali i jednu pritužbu na rad biračkog odbora u Srpskoj, na njihovo brojanje glasova, zapisnike.

"Uvek je ovde sve bilo pod konac", kaže Stanko.

Odziv u selu do pola četiri, kaže Stanko, sličan je kao i na prethodnim izborima, onim parlamentarnim 2020. i prethodnim predsedničkim 2018. Veći problem je što je na biračkom spisku, od izbora do izbora sve manje naroda, mladi odlaze, stari umiru, momci se ne žene.

"U Srpskoj su na prethodnim izborima, 2020. godine, do 11 sati glasala 63 birača od 154 upisana, odnosno 41 posto, što je u tom trenutku bila najveća izlaznost u Crnoj Gori", prisetio se danas jedan od meštana.

Prema enciklopedijama selo kraj Podgorice dobilo je ime kao etnonim naroda Srbi. U Srpskoj je 1702. osveštana kapela od strane vladike Danila Petrovića Njegoša a tom prilikom Osmanlije su u Srpskoj na prevaru i uhvatile vladiku.

Kada sam 2020. dok su se u Crnoj Gori lomila koplja na tada istorijskim, presudnim parlamentarnim izborima, jednog starijeg meštanina, odmah pošto je glasao, u polju iza osnovne škole priupitao što se selo Srpska zove tako, sarkastično mi je odgovorio: "Verovatno zato što ovde žive Turci!"

image
VV inauguration
banner