Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: F-16 ćemo smatrati za nosioce nuklearnog naoružanja

Predstojeće vežbe ruskih trupa za razvijanje veština upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, treba posmatrati u kontekstu "nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika"
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: F-16 ćemo smatrati za nosioce nuklearnog naoružanjaGetty

Moskva će avione američke proizvodnje F-16, koji uskoro treba da se pojave na bojnom polju, smatrati za nosioce nuklearnog naoružanja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije

"Ne možemo zanemariti činjenicu da ovi avioni pripadaju platformama sa dvostrukom opremom – konvencionalnom i nuklearnom... Mi ćemo ih doživljavati kao nosioce nuklearnog naoružanja i smatraćemo ovaj korak Sjedinjenih Država i NATO-a ciljanom provokacijom", saopštilo je rusko ministarstvo.

Predstojeće vežbe ruskih trupa za razvijanje veština upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, treba posmatrati u kontekstu "nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i oštro destabilizujućih akcija koje je preduzeo jedan broj zamalja NATO-a", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Reč je, pre svega, o otvoreno deklarisanoj podršci i direktnoj pomoći terorističkim akcijama protiv Rusije koje sprovodi kijevski režim koristeći sve naprednije oružje koje isporučuje Zapad. Pored britanskih i francuskih raketnih sistema dugog dometa, koji su odavno primećeni u Ukrajini, u ovom kontekstu posebno izdvajamo one verzije američkih raketa porodice ATAKMS, koje su nedavno isporučene Kijevu i koje su takođe sposobne za dejstvo po ciljevima u dubini teritorije Rusije", navelo je ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova dodalo je i da - gde god da se pojave rakete kratkog i srednjeg (koje su ranije bile zabranjene) - Moskva zadržava pravo da odgovori recipročno, "što će značiti kraj jednostranog ruskog moratorijuma na raspoređivanje ovih sistema naoružanja".

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja francuskih i drugih kontingenata NATO-a u Ukrajinu "ne mogu a da ne začude svojom neodgovornošću i nepromišljenošću", dodaje se.

"Štaviše, u zapadnim medijima pojavila se informacija da se u Ukrajini već nalazi jedan broj plaćenika iz Francuske Legije stranaca. Teško je ovo shvatiti drugačije nego kao manifestaciju spremnosti i namere da se uđe u direktnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom, što bi značilo frontalni vojni sukob nuklearnih sila. Takođe smo zabeležili niz koraka sa francuske strane, uključujući vojne vežbe i druge događaje, koji bi, po svemu sudeći, trebalo da potkrepe izjave Emanuela Makrona demonstracijom nuklearnih sposobnosti Pariza", saopšteno je.

Ove i neke druge akcije država članica Severnoatlantskog bloka, kako se ocenjuje, zapravo ukazuju na to da oni namerno rade na daljoj eskalaciji ukrajinske krize ka otvorenom vojnom sukobu zemalja NATO-a i Rusije "u sklopu sprovođenja neprijateljskog kursa  da našoj zemlji nanesu strateški poraz", navelo je ministarstvo.

Sve je to, kako se zaključuje, bio osnov za  donošenje odluke o izvođenju ruskih vojnih vežbi sa delom snaga i sredstava nuklearnog odvraćanja, koje treba da postanu "otrežnjujući signal Zapadu i njegovim marionetama u Kijevu".

image