Srbija i Balkan

Bahati vozači pod lupom policije: Divljaju na putevima i prenose uživo

Naša policija počela je intenzivno da prati objavljivanje tih snimaka, a kada se tome doda i činjenica da je Beograd dobro pokriven kamerama, policija lako može da uporedi snimak sa društvenih mreža sa snimcima sa svojih kamera, smatra Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja
Bahati vozači pod lupom policije: Divljaju na putevima i prenose uživo© Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su pre nekoliko dana luksuzni automobil "lamborgini" od Uroša Panića, nakon snimka na kojem on nasilnički juri gradom i vređa pripadnike saobraćajne policije.

Iz MUP-a Srbije juče je objašnjeno da taj događaj datira od 24. marta 2020. godine, kao i da je tada policija podnela prekršajne prijave protiv vozača koji je u to vreme imao 22 godine.

"Vozač se tada, u 00.46 časova, upravljajući automobilom u ulici Pop Lukina oglušio o znak policijskog službenika da zaustavi vozilo, ubrzano nastavio kretanje prema Brankovoj ulici, prešao preko razdelnog ostrva na kolovoznu traku namenjenu vozilima iz suprotnog smera i prošao kroz crveno svetlo na raskrsnici kod Ušća. Policija ga je sustigla na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i ulice Stevana Markovića, gde mu je ukazano na učinjene prekršaje i uručen zapisnik o kontroli učesnika u saobraćaju koji je odbio da potpiše", objasnili su u MUP-u Srbije.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da su snimci nasilničke vožnje koji se objavljuju na društvenim mrežama relativno nova pojava svuda u svetu, pa i kod nas, prenosi "Politika".

Okanović kaže da su neke države reagovale su na tu pojavu tako što su formirale posebna odeljenja unutar policije koja se bave analizom društvenih mreža pa prate i ponašanja u saobraćaju ali napominje da kod nas ne postoji takva, posebna služba u formalnom smislu.

"Naša policija počela je intenzivno da prati objavljivanje tih snimaka, a kada se tome doda i činjenica da je Beograd dobro pokriven kamerama, pa policija lako može da upari snimak sa društvenih mreža sa snimcima sa svojih kamera i relativno brzo dođe do onog ko se bahato ponaša u saobraćaju", rekao je Okanović.

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa i privremeno oduzimanje automobila zbog nasilničke vožnje, odnosno 18 najtežih prekršaja, među kojima su vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole itd.

image