Srbija i Balkan

Roditelji u strahu od droge u vidu žvaka i čaja; MUP: Snus nije droga

Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga, navodi se u saopštenju MUP Srbije
Roditelji u strahu od droge u vidu žvaka i čaja; MUP: Snus nije droga© РТ Балкан

U Srbiji su se pojavile psihoaktivne supstance lako dostupne maloletnicima, a pakuju se kao žvake, upozoravaju roditelji. Društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, posebno u roditeljskim grupama, kruže apeli zabrinutih roditelja, ali i fotografije spornih materija, za koje roditelji tvrde da su droga.

"Dragi roditelji, htela sam da Vas obavestim da su se na tržištu pojavile psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao 'kids droga', efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija. Tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je tzv. snus - čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100-150 dinara", navodi se u jednom od apela.

Zabrinuti roditelji savetuju da se sa decom više razgovara o ovome, te da budu obazriviji kada su u pitanju njihovi tinejdžeri.

MUP Srbije: Snus nije droga

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. "kids droga" i snus.

U saopštenju MUP-a se ističe da njihovi službenici, prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga, istu oduzimaju. Posle toga se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi.

"Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a poručuju da je potrebno da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga, kaže se u saopštenju.

"Molimo roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici", navedeno je u saopštenju MUP-a.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner