Svet

Finska: Od 2000. godine utrostručen broj smrtnih slučajeva zbog upotrebe droge

U Finskoj je samo 20 odsto korisnika opioida na lečenju, dok je evropski prosek 40 odsto, piše finski javni servis
Finska: Od 2000. godine utrostručen broj smrtnih slučajeva zbog upotrebe droge© Godong/Castello-Ferbos

Broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih upotrebom droge u Finskoj utrostručio se od 2000. godine, javlja finski javni servis ”JLE” i dodaje da je najgora bila 2020. godina kada je umrlo 228 osoba.

Prošle godine, u Finskoj je 206 osoba umrlo zbog korišćenja droge, pri čemu je njih 60 imalo manje od 25 godina. U proseku, Finci koji umiru zbog droge imaju samo 33 godine.

Iako je broj umrlih prošle godine bio manji u odnosu na rekordnu 2020. godinu, broj slučajeva je u konstantom rastu od početka 2000-ih, napominje ”JLE”.

Deo problema je i u lečnju koje nije svima dostupno. Naime, samo 20 odsto finskih korisnika opioida je na lečenju, dok je evropski prosek 40 odsto.

Iz finskog Instituta za javno zdravlje navode da bi, u velikom broju slučajeva, smrtni ishod mogao da bude sprečen da su ljudi koji su konzumirali drogu pozvali hitnu pomoć, ali većina njih je u strahu od eventualnog dolaska policije. Međutim, iz Instituta navode da u zakonu ne piše da se u takvim situacijama mora pozvati policija.

Inače, po stopi smrtnosti od posledica konzumiranja droge među mlađima od 25 godina, Finska se nalazi na evropskom vrhu, pokazuje izveštaj Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga.

image