Srbija i Balkan

Vučić: Odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna, moramo da ostanemo na evropskom putu

Predsednik Srbije je kazao da je potrebno da zemlja sačuva samostalnost u odlučivanju
Vučić: Odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna, moramo da ostanemo na evropskom putu© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u svetu komplikovana, da se dana u dan dodatno usložnjava, a između zapadnih sila i Rusije na sve direktniji način.

"Dodatno se usložnjavaju odnosi između veliki sila, između Kine i SAD, Kine i Evrope, i velikih zapadnih sila i Rusije i to na sve direktniji način, a ne samo preko Ukrajine", rekao je Vučić.

On je obraćajući se na skupu u Kraljevu kazao da se ratu u Ukrajini ne vidi kraj.

"Naravno, mi kao mala zemlja moramo da pronađemo svoje mesto pod suncem, da opstanemo i ostanemo svoji i da sačuvamo svoju nezavisnost i samostalnost, a to je kada vam ne biraju ministre sa strane, kada odlučujete koje ćete puteve da radite, a ne samo da sačuvate teritoriju", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zato što mora da poštuje svoje tradicionalne prijatelje i da vodi računa o svojim interesima, ne pravdajući se nikome.

"Ja mislim da je ta odluka bila ispravna i doneo sam je vodeći računa o interesima Srbije. Oni misle da se ja pravdam nekome na Zapadu. Predsednik slobodne i nezavisne zemlje ne pravda se nikome i ja sam taj koji je pisao zaključke Saveta za bezbednost. Ja sam taj koji je rekao: poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nećemo da uvodimo sankcije, znamo kako je bilo kada su nama uvodili sankcije, kako je bilo 1999. godine", rekao je Vučić dodajući da će da pokrene pokret sa ljudima koji znaju šta je slobodna i nezavisna zemlja.

Navodi da je potrebno da Srbija očuva samostalnost u odlučivanju.

"Samostalnost je kada vam ministre ne bira neko sa strane, kada sami birate koji ćete put da gradite, koju ćete prugu da gradite", pojasnio je predsednik Srbije.

Za optužbe za "veliku Srbiju" odgovor Đukanoviću u ponedeljak

Vučić je rekao da je Srbija drugima kriva zbog bržeg ekonomskog rasta i rada kojim je pokazala da može da bude bolja od drugih. Kao primer je naveo najavljeni prikaz za Dan vojske 22. aprila, kada bi Vojska Srbije trebalo da pokaže šta proizvodi i ima i šta je kupila od Francuske, Kine i drugih zemalja.

"A oni u regionu kažu Vučić zlikovac drži paradu na mestu gde su ubijene stotine Albanaca. A to mesto nema veze sa tim mestom, ali nemoguće je da im objašnjavate i zato ćutite, tiho govorite i radite. Tiha voda breg roni. A bez jake vojske bili bismo šaka zobi", rekao je Vučić.

Govoreći o napisima medija u regionu da mešanjem u izbore u Crnoj Gori želi da stvori "srpski svet", kaže da nikada nije upotrebio tu sintagmu.

"Čuli ste da su Denis Bećirović i Aljbin Kurti otvoreno podržali Mila Đukanovića, ćutim na svaku uvredu pa i Đukanovića kome ću odgovor dati u ponedeljak. Zamislite da sam ja rekao to što Bećirović i Kurti, pa nema mesta u svetu gde me ne bi obesili, medija koji o tome ne bi pisao. Ovako je to normalno i normalno je da Srbija ništa ne kaže i opet će da kažu da radimo ispod žita", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zbog toga drugi smatraju da Srbija mora da bude neko slabiji u regionu, jer jačanjem njih u regionu "oni misle" da prave balans.

"A u stvari prave disbalans da Srbija bude slabija, da kontrolišu srpsku ekonomiju i kontrolišu srpsku državotvornu energiju. I to je glavna priča", rekao je Vučić.

Govoreći o politici, on je kazao da to nije spisak želja gde će on da vikne i opsuje, već ono što se radi za "našu decu" i da nešto ostavimo iza nas.

"U ovom trenutku naša zemlja u regionu gde živimo najbrže napreduje i to svi vide i ovi okolo kojima se ne dopada i oni veći kojima se takođe ne dopada", rekao je on.

image