Srbija i Balkan

Četiri opozicione stranke podnele krivičnu prijavu protiv Vučića

Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS tvrde da brane Ustav i teritorijalnu celovitost Srbije
Četiri opozicione stranke podnele krivičnu prijavu protiv Vučića© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka – Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS, koji sebe nazivaju "državotvornom opozicijom", podneli su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Rešili smo da proverimo pravosudne institucije Srbije, da proverimo postoji li samostalno tužilaštvo i da li će postupati po ovoj krivičnoj prijavi, jer ni najviši državni funkcioneri ne mogu biti zaštićeni od krivičnog gonjenja za učinjena krivična dela", rekao je lider Dveri Boško Obradović, a preneo Tanjug.

Sledeće nedelje na isti način će se obratiti i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instituciji, koja takođe, kako kaže Obradović, može da oceni ustavnost onoga što se navodi u krivičnoj prijavi.

Poslanik Zavetnika Zoran Zečević rekao je da je ovo borba za prava svakog građanina, radnika i seljaka i svih ljudi koji žive i nameravaju da se vrate u Srbiju, te dodao da su sada na potezu državni organi.

"Mi se nadamo da će takozvano samostalno tužilaštvo preduzeti određene korake, jer Ustav ove zemlje i zakone koji proizlaze iz Ustava treba da poštuju svi i ti zakoni važe za sve", rekao je Zečević.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović istakao je da će "državotvorna opozicija" nastaviti da brani Ustav i teritorijalnu celovitost Srbije.

"Mi ćemo Ustav braniti na svaki način, kad kažem na svaki način, to znači i kroz Parlament, ali svedoci smo da je taj parlament suspendovan i da predsednik Skupštine ne saziva već mesec dana Skupštinu, verovatno plašeći se reakcije opozicije", izjavio je Mihailović.

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka ponovili su svoje zahteve – odbacivanje francusko-nemačkog predloga u vezi s Kosovom, ostavka predsednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji na svim nivoima.

image