Srbija i Balkan

Episkop bihaćko-petrovački Sergije: Pravoslavlje se brani u Kijevu

Ono što se danas dešava Rusima i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, nama, Srbima, nije ništa novo i nepoznato, poručio je srpki vladika
Episkop bihaćko-petrovački Sergije: Pravoslavlje se brani u KijevuNone © AP Photo/Andrew Kravchenko/Tanjug

Pravoslavlje se danas brani u Kijevu, a Kijevsko-pečerska lavra golgota je pravoslavnog sveta, poručio je danas episkop bihaćko-petrovački Sergije.

"Oni koji su danas u njoj raspeti progonom, sutra će vaskrsnuti slobodom, jer vaskrsenja ne biva bez smrti. U to neka niko ne sumnja. Ono što su Studenica, Žiča i Pećka Patrijaršija za Srbe, to je Kijevo-Pečerska lavra za Kijevsku Rusiju", istakao je episkop Sergije.

Vladika je ukazao da je Zapad ostao nem na progon mitropolita Ukrajinske pravoslavne crkve Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre, i njegovo neustrašivo monaštvo.

"Ono što se danas dešava Rusima i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, nama, Srbima, nije ništa novo i nepoznato. Na jedinstvo Srpske pravoslavne crkve pokušani su mnogi udari, počevši od onih u Makedoniji, do onih u Crnoj Gori", podsetio je vladika bihaćko-petrovački.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji su na delu bezbrojni pokušaji otimanja srpskog duhovno-istorijskog nasleđa, pokušaji prisvajanja srpske pravoslavne baštine i njeno stavljanje u okvire nepostojećeg kosovsko-albanskog srednjovekovnog nasleđa, a danas se isto događa u Kijevu.

On je ukazao da su već trideset godina na delu brojni (ne)uspešni pokušaji da se Pravoslavna crkva fragmentira na što veći broj pomesnih crkava, koja bi, svaka za sebe, služila državi, a ne Bogu i vernima.

Kad se u toj nameri ne postigne ono što se želi, vladika Sergije pojašnjava da se onda poseže za formiranjem nekanonskih crkava da bi se razbilo jedinstvo pravoslavnog sveta, objavljeno je sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Vladika je istakao da oni, koji se uvek pozivaju na slobodu i demokratiju, danas ćute nad progonom pravoslavnog monaštva u Kijevsko-pečerskoj lavri, koje je bilo i ostalo uz jedinu kanonsku crkvu na tlu Ukrajine - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske Patrijaršije.

"To ćutanje nije plod njihove nemoći, već jasno priznanje da iza svega stoje isti oni koji su vaseljenskog patrijarha Vartolomeja nagovorili da nekanonskoj crkvenoj strukturi svojim potpisom da legitimitet za koji ne postoji eklisiološki i kanonski osnov", kaže vladika Sergije.

On smatra da je licemerni Zapad pognuo glavu nad onim što su sami osmislili, već su isturili ostarelog patrijarha Vartolomeja da, u njihovo ime, zabode nož u srce ruskog pravoslavlja – u "Svetouspensku Kijevsko-pečersku lavru".

"Molitve pravoslavnih Srba danas su uz mitropolita kijevskog Onufrija, čiji su sveštenici prognanici u sopstvenoj zemlji, koje se hapsi bez osnova, udara bez milosti, kažnjava bez krivice i suda. Za njih nema slobode u duhovno otrovanoj zemlji, porobljenoj od vlastitog režima koji krvlju braće crta međe koje nikad postojale nisu", naveo je vladika.

image