UPC ne namerava da napusti Kijevsko-pečersku lavru; Kijev ne odustaje od isterivanja monaha

Sud u Ukrajini je odbio da obustavi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre dok se razmatra njihova tužba protiv odluke ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o zakupu objekata manastira

Sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov poručio je danas da vlasti ne odustaju od isterivanja monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, ali da službe "nikoga neće vući za bradu", odnosno, da neće primeniti silu protiv bratije manastira.

"Više puta sam rekao da neće do toga doći, da nećemo nikoga vući za bradu, jer to nije naša taktika", slikovito je prokomentarisao Danilov. Svoje ciljeve, kako je dodao, vlasti će ostvariti mirnim putem, a rezervat na čijoj se teritoriji nalazi lavra ponovo će biti u rukama države.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak juče je rekao da će u Ukrajini ostati samo nekanonska Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), a da će kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) biti istisnuta iz Ukrajine u ruske gradove tako da više neće imati načina da "utiče na unutrašnju situaciju u Ukrajini". 

Više pročitajte ovde.