Svet

Poništen ukaz o predaji Kijevsko-pečerske lavre UPC: Monasi da napuste manastir

Manastir je tražio da se obustavi iseljenje kao mera za obezbeđenje potraživanja manastira protiv raskida ugovora zaključenog između Muzeja-rezervata Kijevsko-pečerske lavre i manastira 2013. godine
Poništen ukaz o predaji Kijevsko-pečerske lavre UPC: Monasi da napuste manastir© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Ukrajinske vlasti poništile su uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC, objavio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegramu.

"Vlada je upravo proglasila nevažećim ukaz vlade Ukrajine za vreme bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, od 11. jula 2013. godine, o "Predaji Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi zgrada i objekata Svetouspenske Kijevsko-Pečerske lavre na besplatno korišćenje", napisao je zvaničnik.

Kako je pojasnio ministar, sud je priznao zakonitim jednostrani raskid ugovora o zakupu objekata manastira.

"Sud je odbio da pokrene postupak po predmetu broj 910/4552/23 na zahtev UPC protiv Nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerska lavra o poništenju odluke u vezi sa jednostranim poništenjem ugovora", precizirao je Tkačenko.

Ranije, sud u Ukrajini je odbio da obustavi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre dok se razmatra njihova tužba protiv odluke ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o zakupu objekata manastira, navodi se u odluci suda u Kijevu.

Manastir je, kako se navodi, tražio da se obustavi iseljenje kao mera za obezbeđenje potraživanja manastira protiv raskida ugovora zaključenog između Muzeja-rezervata Kijevsko-pečerske lavre i manastira 2013. godine. Na osnovu ovog dokumenta, monasi su koristili zgrade Lavre, u vlasništvu ukrajinske države.

Jedan broj ukrajinskih sudija koji ne žele da učestvuju u razmatranju tužbe Kijevsko-pečerske lavre o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu manastira sa njom, odustao je od slučaja, rekao je savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije u oblasti spoljnih crkvenih odnosa, protojerej Nikolaj Balašov.

UPC: Ukrajinski sud nije odbio tužbu u vezi sa zakupom prostora Lavre

Ukrajinski sud nije odbacio tužbu UPC u slučaju iznajmljivanja Lavre, ali je odbio zahtev da se tokom razmatranja slučaja "ne preduzimaju nezakonite radnje protiv manastira", navodi se u saopštenju.

U UPC su objasnili da su sudu dostavili "izjavu o obezbeđenju potraživanja sa zahtevom da se tokom razmatranja predmeta u meritumu ne preduzimaju protivzakonite radnje prema manastiru".

Dodaje se da su sve druge vansudske radnje protiv Kijevsko-pečerske lavre "nezakonite i zahtevaju odgovornost".

Ranije je advokat manastira protojerej Nikita Čekman rekao da će sud 26. aprila početi da razmatra tužbu Svetouspenske Kijevo-Pečerske lavre Ukrajinske pravoslavne crkve protiv istoimene direkcije državne rezerve.

Podsetimo, eskalacija krize oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem Ukrajinske pravoslavne crkve od Ministarstva kulture Ukrajine da se jednostrano raskida ugovor o zakupu manastira, monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku PCU.

image