Srbija i Balkan

Dodik: BiH neće imati viznu liberalizaciju sa tzv. Kosovom

Predsednik Republike Srpske rekao je da, ako BiH hoće da opstane, mora da se prestane sa praksom stranog intervencionizma, koji ne može da bude osnova njenog funkcionisanja
Dodik: BiH neće imati viznu liberalizaciju sa tzv. Kosovom© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Milorad Dodik je istakao da je pre svih govorio da je BiH protektorat u kojem se stranci godinama neovlašćeno mešaju u unutrašnje političke procese, a posebno je poručio da BiH neće imati viznu liberalizaciju sa tzv. Kosovom, prenosi RTRS.

"Bosna i Hercegovina neće imati viznu liberalizaciju sa takozvanim Kosovom", izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je juče u Srbiji čuo ciničan prigovor po kojem će svi Albanci otići sa tzv. Kosova čim vizna liberalizacija stupi na snagu.

"To je licemerje Zapada koji pokušava da kroz pregovore sa Beogradom dođe do toga da se kao navodno nešto normalizuje, a onda sami unilateralno donose takve mere", naveo je predsednik Republike Srpske.

On je odgovarajući na pitanja novinara o Vladi FBiH rekao da imm je potreba efikasna vlada, kao i saradnja po svim pitanjima, ali dodao da pitanje mešanja stranaca u taj proces treba postaviti onima koji to traže.

"To će se i njima obiti o glavu. Mi ne prihvatamo i ne priznajemo Šmita i te gluposti koje pokušavaju da finalizuju i da razvlaste Republiku Srpsku. Imate poniženje koje smo doživeli od ambasadora SAD Majkla Marfija i britanskog ambasadora Džulijana Rajlija, koji su otišli u Gradinu, nisu spomenuli uopšte stradanje Srba. Rekao je da su ljudi stradali od fašizma i ništa više. To je govorio Titov režim ovde", ocenio je Dodik.

Govoreći o potezu pojedinih ambasadora koji su položili vence u spomen-kompleksu Donja Gradina pre zvaničnog obeležavanja stradanja Srba, Jevreja i Roma, Dodik je rekao da američki ambasador uzima istu matricu kao komunistički Titov režim, pokušavajući da sakrije zločine ustaškog režima.

Istakao je da će, kada je reč o pozivima za raspoređivanjem dodatnih vojnih snaga, BiH egzistirati kao mirovni projekat jer u suprotnom neće opstati.

Naveo je da Srpska ima potencijal da iskaže svoje nezadovoljstvo i da pretnje neće uroditi plodom, te dodao da je Republika Srpska blizu odluke o samostalnosti.

image