Srbija i Balkan

Čestitke iz Evrope za viznu liberalizaciju tzv. Kosovu

Jorn Rode je u objavi na Tviteru napisao da ne može da opiše koliko je srećan zbog građana Kosova
Čestitke iz Evrope za viznu liberalizaciju tzv. Kosovu© FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

Zvaničnici EU i ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini čestitali su građanima Kosova i Metohije zbog odluke Evropskog parlamenta da odobri viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji čestitao je građanima na KiM, ocenivši da je usvajanjem konačne odluke o viznoj liberalizaciji za građane KiM u Evropskom parlamentu postignuta "značajna prekretnica".

"Veliki uspeh ! Čestitam", napisao je Varhelji na Tviteru.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon je u čestitki građanima na KiM navela da EU nije naročito zaslužna za ovaj uspeh, jer je vizni režim za građane KiM ukinut zahvaljujući radu ne samo aktuelne, već i svih prethodnih vlada privremenih prištinskih institucija.

"Podrazumeva se da Evropska unija nema toliko zasluga. To dostignuće došlo je zahvaljujući radu različitih vlada i različitih političkih aktera koji su radili i pobrinuli se da svi kriterijumi budu ispunjeni. Sve vlade su uradile svoj posao!, rekla je Fon Kramonova, preneo je Reporteri.

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero je pozdravio odluku EU o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo, dodajući da je do toga došlo zahvaljujući merama koje je preduzela vlada privremenih prištinskih institucija.

"Upravo zbog mera koje je preduzela vlada Kosova, predsednik Emanuel Makron je prošlog leta pristao da liberalizuje vize", napisao je Gero na Titeru.

Predstavnik Nemačke u Prištini je takođe saopštio da snažno podržava odluku o liberalizaciji viza, iako se sa njom, kako je navedeno, zakasnilo.

Jorn Rode je u objavi na Tviteru napisao da ne može da opiše koliko je srećan zbog građana Kosova.

"Konačno je gotovo! Pošto je Evropski parlament danas konačno odobrio, dugo čekana liberalizacija viznog režima biće uvedena najkasnije do 1. januara 2024. godine. Nemačka podržava viznu liberalizaciju za Kosovo od 2016. godine i ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog građana Kosova! Zasluženo! Hvala poslaniku EP Violi fon Kramon za njen angažman u ovoj stvari", poručio je Rode.

Evropski parlament u Strazburu je juče bez glasanja odobrio odluku o viznoj liberalizaciji za građane tzv. Kosova, a predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da nije dobila nijedan predlog da se odbaci stav Saveta, nijedan amandman.

"Dakle, stav Saveta je odobren i predloženi akt je usvojen", rekla je Mecola.

Nova pravila će vlasnicima pasoša koje izdaju privremene prištinske vlasti omogućiti da od 1. januara 2024. godine ulaze u EU bez vize u periodu od 90 danas na svakih 180 dana.

image