Srbija i Balkan

Vučić: Izbori na KiM su užasan dan za demokratiju, ući će u istoriju beščašća

To je dan kad će zvanično biti obeležena sramota Evrope i sveta zbog onoga što čine, rekao je predsednik Srbije o najavljenim izborima na Kosovu i Metohiji
Vučić: Izbori na KiM su užasan dan za demokratiju, ući će u istoriju beščašća© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Biće užasan dan za demokratiju i težak dan za srpski narod, dan kad će zvanično biti obeležena sramota Evrope i sveta zbog onoga što čine, rekao je predsednik Srbije o najavljenim izborima na Kosovu i Metohiji. 

On je, gostujući na Televiziji Prva, podsetio da su Srbi napustili kosovske institucije ne zbog svog hira, već zbog protivpravnog smenjivanja i hapšenja nekih srpskih policajaca, kao i zbog pucanja na Srbe.

"Oni će u nedelju da održe i podrže izbore, to je sramota Kvinte. Ovde nema ni legaliteta, ni legitimiteta", rekao je Vučić. 

To su lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, a više nema ni jednog srpskog kandidata: u tri opštine zvanično nemate, to su kandidati iz Tačijeve i Kurtijeve partije, kaže predsednik. 

On navodi da izlaznost nigde neće biti veća od 3-4 posto. "Sram ih bilo, kompletnu Kvintu", poručio je predsednik.

"Oni svi to rade, jer moraju da podrže tzv. Kosovo, a da slome Srbiju, ali im ja neću dati da slome Srbiju", ističe.

Vučić ocenjuje da su to sve "podli i prljavi trikovi", a Viola fon Kramon treba da se stidi svake reči izgovorene u ovoj zemlji. 

"Zašto me zovete drugog maja", pita se predsednik Srbije u vezi sa najavljenim nastavkom dijaloga u Briselu. 

Ogroman je pritisak na Savet Evrope da se udovolji Kurtiju pre 2. maja, dodaje Vučić. 

Kurti zna da neće da formira ZSO

Albanci sa KiM su nagrađeni viznom liberalizacijom, a sada će biti nagrađeni time da budu gradonačelnici u srpskim opštinama na severu KiM, ocenjuje.

"Pitam se šta bi stručnjaci za demokratiju rekli o glasanju u policijskim kontejnerima i policijskim stanicama?", kaže Vučić. 

Na insistiranje švedskog ministra da Srbija uvede sankcije Rusiji, odgovorio sam da smo mi suverena zemlja i da imamo politiku, da mi ne možemo da uđemo u NATO, jer je NATO ugrozio nas i ubijao naše ljude ovde, ističe Vučić.

On je pozvao građane severa KiM da budu mirni u nedelju na izborima, da nikoga ne napadaju, da ih puste da obave svoj "prljav posao". Prstom nećemo da mrdnemo dok ne vidimo ZSO, kaže predsednik. 

Po njegovim rečima, Kurti zna da neće da formira ZSO. Dodaje da su nas sve vreme lagali, kao što su lagali neke druge zemlje sa nekim drugim sporazumima. 

"Mi znamo da ne možemo da sprečimo članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, ali mi ćemo se tome suprotstaviti", poručuje Vučić. 

Kaže da zapadne sile hoće da iskoriste momenat kada je rat u Ukrajini da pregaze jednu malu zemlju. 

"Ovo će ući u istoriju beščašća, kao najsramniji izbori u istoriji Evrope. Nije problem što to radi Kurti, hoće da istera Srbe sa severa KiM, meni to kažu i diplomatski predstavnici u četiri oka", ističe. 

Besmisleno je i glupo da ratujemo sa NATO-m i daću sve od sebe da taj mir sačuvam, gotovo po svaku cenu, ali neću dozvoliti da neko proteruje naš narod, poručuje predsednik i dodaje da njega ne mogu da ucenjuju ostankom na vlasti, jer njega to "ne interesuje".

"Ne testirajte moju odgovornost i odlučnost da zaštitim srpski narod u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244", dodaje.  

Ako Kfor služi za to da obezbeđuje izbore u policijskim kontejnerima, sve sam razumeo, kaže Vučić.

Naredne tri godine kompletno oruđe i oružje koje proizvodimo kupuje Vojska Srbije

Ko želi da bude neutralan, sada se posmatra kao protivnik mira, dodaje predsednik, govoreći o geopolitičkoj situaciji u svetu. 

"Da li će deo naše municije da završi na ruskoj ili ukrajinskoj strani, nema sumnje. Mi imamo fabrike oružja koje moraju da žive", ističe.

Dodaje da mi proizvodimo municiju i da je prodajemo kada nas pitaju.

"Nego šta ćemo nego da prodamo. Da li će to da završi u Ukrajini? Možda. Da li mi to znamo da je moguće da završi, znamo, ali šta nam je izbor. Da li da prekinemo dugoročne ugovore, sa Amerikom, koja kupuje trećinu, četvrtinu municije - o čemu pričate ljudi, šta uopšte hoćete, da zatvorimo fabrike?", navodi predsednik.

Naredne tri godine kompletno oruđe i oružje kupuje Vojska Srbije, da nam niko ne bi rekao da naše oružje odlazi tamo, kaže Vučić.

Govoreći o promeni statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo i kritikama koje su upućene, dodaje da je to pokušaj dela rukovodstva u EPS-u da zaštiti svoje privilegije. 

"Doveli smo Norvežane da rade sa nama, pravimo Nadzorni odbor u kome će sedeti dvojica Norvežana, da vlada ne može, kako kažu, da postavlja nekoga po političkoj liniji", objašnjava Vučić i dodaje da će to biti jedna od najboljih kompanija. 

On tvrdi da se u Srbiji neće smanjivati plate i penzije, nego će da rastu. "Siguran sam u to", poručuje i najavljuje da će pre kraja godine biti uvećanje penzija od najmanje 12 odsto, kao i da će biti i značajnog uvećanja plata. 

Srbija je, navodi, zadužena oko 50 odsto BDP-a, što je manja zaduženost od zemalja poput Amerike, Nemačke, Francuske i drugih.

Od 28. maja više neću biti predsednik SNS-a, a od Vidovdana možda krenemo u formiranje pokreta, koji neće biti protivan SNS-u, već širi od SNS-a, kaže Vučić i dodaje da su "troje ili četvoro njih kandidati da me zamene na mestu predsednika SNS-a". 

image