Srbija i Balkan

Američki Radio Slobodna Evropa: EU sankcije za RT Balkan?

Evropska komisija priprema novi paket sankcija protiv Ruske Federacije, koji će obuhvatiti emitovanje programa i sadržaja ruskih medija
Američki Radio Slobodna Evropa: EU sankcije za RT Balkan?Getty © Misha Friedman / Stringer

Evropska unija razmatra mogućnost da uvede sankcije RT Balkan, koji emituje sadržaj na srpskom jeziku, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) iz, kako kažu, pouzdanih diplomatskih izvora.

Ti izvori tvrde da Evropska komisija (EK) priprema novi paket sankcija protiv Ruske Federacije, te da je već održan prvi krug konsultacija s državama članicama.

Preliminarna lista novih sankcija obuhvata i "proširenje liste medija kojima je zabranjeno emitovanje, uključujući i RT Balkan".

Američki Radio Slobodna Evropa, koji za sebe tvrdi da pruža "nezavisno novinarstvo", iako ga je osnovao posle Drugog svetskog rata Nacionalni komitet za slobodnu Evropu, što je u stvari bio paravan za Centralnu obaveštajnu agenciju, a danas ga finansira američki Kongres, podseća da je emitovanje RT u EU na ostalim stranim jezicima već sankcionisano. Pod evropskim sankcijama su RT na nemačkom i francuskom, a u aprilu 2023. je doneta ista odluka i za RT na arapskom jeziku.

Nakon što je RT Balkan na srpskom jeziku počeo sa radom, Evropska unija zatražila je od Srbije da se uskladi sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija, što pak Srbija nije učinila budući da ne podržava nikakve sankcije Rusiji.

Podsetimo, prethodno je šef agencije američkog Stejt departmenta – Centra za globalni angažman Džejms Rubin, u intervjuu upravo za RSE, izjavio da je ceo region Zapadnog Balkana podložan ruskim i kineskim dezinformacijama, ali i da "veliki deo" dolazi iz Srbije, a to je "veliki problem koji treba da se reši".

Upitan za komentar otvaranja portala RT Balkan u Srbiji, Rubin je rekao: "Ne bismo želeli da vidimo 'Raša tudej' ili (druge) ruske medije bilo gde u svetu. Želimo da budu zatvoreni."

RSE ističe i da EU namerava da u okviru novih restriktivnih mera protiv Rusije stvori i "sistem protiv zaobilaženja sankcija", to jest da uvede mere protiv entiteta ili subjekata u onim zemljama koje zaobilaze sankcije.

Kako RSE saznaje iz diplomatskih izvora, u nacrtu koji priprema EK predviđa se da u okviru sistema protiv zaobilaženja sankcija prvi korak bude upozorenje trećim zemljama koje to čine – ukoliko su upozorene, a nastave da zaobilaze sankcije, sledi ograničenja za subjekte iz tih država.

image