Srbija i Balkan

Region ujedinjen u bolu: Poslednji pozdravi žrtvama sa trgova, iz hramova i sportskih hala (VIDEO)

Dok su mladi palili sveće i ostavljali cveće za nastradale u OŠ "Vladislav Ribnikar", u nekim školama u Srbije i BiH dogodilo se nekoliko slučajeva koji su inspirisani zločinom na Vračaru. Patrijarh pozvao na pomen stradalima posle večernje službe
Region ujedinjen u bolu: Poslednji pozdravi žrtvama sa trgova, iz hramova i sportskih hala (VIDEO)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Hiljade mladih, dece i tinejdžera, okupilo se ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde pale sveće i ostavljaju bele ruže. Posle večernjeg bogosluženja koje je počelo u 17 časova, patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima u Hramu Svetog Save.

Pomen se služio i u svim prestoničkim hramovima, kao i u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji. Takođe, u žalosti su se sa Beograđanima, solidarisali i žitelji Banjaluke, Zagreba, Kragujevca, Niša, Užica, Prištine, Novog Pazara...

Paralelno sa današnjim okupljanjima, u nekoliko škola na teritoriji Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, dogodilo se više incidenata koji bi mogli biti inspirisani zločinom u školi na Vračaru.

Devojčica L.I. (15), bivša učenica Gimnazije "Ruđer Bošković" nožem je povredila dečaka A.R. (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči, i njoj je policija odmah odredila zadržavanje, a potom je smeštena u psihijatrijsku ustanovu radi obavljanja pregleda, saznaje Tanjug.

Policiji su takođe prijavljeni incidenti u osnovnoj školi "Miloje Vasić" u Kaluđerici, kao i u osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Beogradu, gde su se navodno pojavili spiskovi sličnim onom koji je sastavio K. K.  

Više prosvetnih sindikata najavilo je da će u petak, 5. maja, obustaviti rad u školama u Srbiji, zbog tragedije koja se dogodila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu: Zaposleni će biti na svojim radnim mestima, ali neće izvoditi nastavu.

Vlada Republike Srbije iznela je danas zaključke nakon sednice u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, nakon jučerašnjeg pokolja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, preneo je "Blic".

Zaključci sa sednice obuhvataju, pored dvogodišnjeg moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje.

RT Balkan uradio je analizu na temu ukupnog broja oružja u Srbiji po glavi stanovnika, pravilima za nošenje i držanje oružja, procedurama i sl.

K. K. (13), dečak koji je juče ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja i ranio šestoro dece i nastavnicu, nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice Irina Borović.

Kako je potvrđeno ovoj agenciji, dečakov otac, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, sutra u 10 časova bi trebalo da se pojavi pred Višim javnim tužilaštvom, a advokat porodice smatra da će mu pritvor biti određen.

RT Balkan danas se bavio i analizom ko je odgovoran za krvavi pir.

Vršilac dužnosti direktora dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić, izjavio je jutros da je devojčica, primljena nakon pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kritičnom stanju i vitalno ugrožena, a dvojica dečaka su stabilno i za nekoliko dana se očekuje da budu pušteni na kućno lečenje.

"Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu, ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena", rekao je Dučić novinarima.

On je rekao da je operacija devojčice bila izuzetno teška, jer se radi o teškim povredama mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi.

  • 4. maj 2023 • 19:29

    19:29

    Brnabić: Ne možete reći da je sistem zakazao

    Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Vlada donela deset novih mera i odlučila da proširi rad već postojeće grupe za izmenu Krivičnog zakonika.

    Konstatovala je da je najvažnije u novom setu mera smanjivanje krivične odgovornosti maloletnih lica sa 14 na 12 godina, po uzoru na Holandiju, zemlje EU, poput Grčke gde je 13, Severne Irske gde je deset godina...

    Premijerka je najavila i kontrole svih streljana i pripremu izmene propisa kako bi eksplicitno bio zabranjen pristup maloletnim licima streljanama.

    Brnabić je naglasila i da moramo da pokušamo da nađemo neko rešenje za društvene mreže ili da više pričamo o tome i da pokušamo da podignemo svest kod ljudi o tome.

    Šta je još poručila, saznajte u posebnom tekstu.

  • 19:11

    Navijači Partizana odali poštu ubijenoj deci

    Hiljade navijača Partizana su pred meč sa Real Madridom odali poštu ispred beogradske Arene.

    Oni su večeras plato ispred beogradske sportske hale prekrili cvećem i svećama u počast stradalima u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", gde je učenik K.K. ubio devet osoba.

    Više o atmosferi ispred Arene pročitajte u posebnom tekstu

  • 17:55

    UST podržalo inicijativu da se starosna granica za krivičnu odgovornost spusti

    Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) izrazilo je duboko žaljenje zbog tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" i saopštilo da učestvuje u bolu porodica stradale dece i radnika obezbeđenja.

    Oni su podržali inicijativu predsednika Srbije da se starosna granica za krivično pravnu odgovornost spusti na 12 godina.

    "UST podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se snizi starosna granica krivične odgovornosti, i pozdravlja zaključak vlade da nadležna ministarstva, u domenu ovlašćenja, hitno razmotre druge predložene mere, kako bi odgovor na ovu tragediju bila jasna poruka da smo kao društvo spremni da reagujemo i preduzmemo sve nužne korake da sačuvamo decu" navodi se u saopštenju.

    Kako bi se u uduće sprečile ovakve tragedije, UST su dodali da kao društvo moramo da reagujemo, jer to od nas očekuju pre svega deca, koja su njegov najranjiviji deo i koja su potpuno nemoćna u situacijama poput jučerašnje.

    UST je podsetio da već godinama zastupa stav da, iako je krivičnopravna prevencija poslednja linija odbrane društva i elementarnih vrednosti, to ne znači da treba čekati da svi drugi oblici prevencije pokažu stepen svoje efikasnosti.

  • 17:53

    Knjiga žalosti u "školi tragedije"

    Povodom tragedije u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'', u ovoj ustanovi biće otvorena Knjiga žalosti.

    "Građani i građanke, učenici i učenice, u knjigu žalosti se mogu upisati u petak, 5. maja 2023. godine, od 15 do 19 časova, subotu, 6. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova i u nedelju, 7. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova", saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete.

    Knjiga žalosti biće izložena na glavnom ulazu u Osnovnu školu ''Vladislav Ribnikar'', navodi se u saopštenju.

  • 17:51

    Pomen stradalima u Hramu Svetog Save i u svim prestoničkim hramovima

    Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save služio je pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

    Pomen je služen u svim prestoničkim hramovima, kao i u manastiru Gračanica na KiM.

    Sveće su zapalili deca, učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici i profesori.

    Počast su odali i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, kao i politički predstavnici.

    "Neka počivaju u miru i da se ovako nešto nikome i nikada ne desi", poručuju meštani Gračanice i okolnih sela.

    U Hramu Svetog Save u Beogradu među okupljenim vernicima nalazio se i ministar prosvete Branko Ružić.

    Službi je prisustvovao starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan Šarić. A šta je okupljenim vernicima poručio poglavar SPC, pronađite u posebnoj objavi.

  • 16:44

    Srpska lista: Zastave se spuštaju i na KiM

    U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije, u čast preminulih u tragičnom događaju u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", zastave će biti spuštene na pola koplja na svim institucijama Republike Srbije u pokrajini, saopštila je danas Srpska lista.

  • 16:40

    Zaposleni u OŠ "Vladislav Ribnikar": Niko ništa nije primetio

    Član veća za obrazovanje na Vračaru Dragi Lukić izjavio je danas da je razgovarao sa razrednim starešinom K.K. koji je juče u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet a ranio sedam osoba, i da mu je on rekao da je bio primeran u školi, da je imao dobre ocene.

    "Razredni starešina koji se bavio svojim odeljenjem i ostali nastavnici, danas smo baš dugo razgovarali, bili smo u školi, pričali sa direktorkom, pedagogom i psihologom, niko nije primetio", rekao je Lukić za Tanjug.

    Prema njegovim rečima, dečak koji je počinio ubistva je prešao u odeljenje bilingvalne nastave, gde je bolja konkurencija, bolje odeljenje i on se tu dobro snalazio, imao dobre ocene.

    "Svima je to iznenađenje. Radi se o nekoj finoj porodici, verovatno je očeva greška što je to oružje držao tako i što ga je vodio u streljanu, ne znamo te detalje, ali roditelji su medicinski radnici, šta se desilo, to moraju naučnici da objasne'', izjavio je Lukić.

  • 16:37

    Pravila povodom trodnevne žalosti u Srbiji

    Zbog tragičnog događaja, u Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja će početi u petak, 5. maja, kada će na snagu stupiti i pojedini propisi.

    Naime, u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, propisana su određena pravila.

    Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

    Zakon o obeležavanju Dana žalosti elektronske i štampane medije obavezuje da prilagode sadržaj i ne objavljuju ništa što spada u domen zabave.

    Dan posle tragedije: Kako je profesionalno novinarstvo postalo (najstariji) zanat

    U Zakonu se navodi da su radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti najpre emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije.

    Elektronski mediji imaju dužnost i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

    Zakon obavezuje emitere televizijskog i radijskog programa da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

    Elektronski mediji su, prema Zakonu, dužni da usklade detaljnu programsku šemu za vreme trodnevne žalosti, a novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da u toku dana žalosti svoje listove štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.
    Mediji koji ne poštuju propise biće novčano kažnjeni.

  • 16:07

    U petak Dan žalosti i u Republici Srpskoj

    Vlada Republike Srpske odlučila je na današnjoj vanrednoj sednici da u petak, 5. maja, proglasi Dan žalosti, zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde je učenik sedmog razreda usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja, dok je šest učenika i nastavnicu ranio iz vatrenog oružja.

    Grad Banjaluka danas je od 19.00 časova organizovala paljenje sveća na Trgu Krajine, u pomen tragično nastradalih učenika i radnika obezbeđenja beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

    Građani Banjaluke zapalili su sveće i odali počast stradalima u Beogradu.

    Sveće i tišina okupljenih na glavnom banjalučkom trgu svedoče o saosećanju i podršci koju Republika Srpska šalje bratskoj Srbiji u danima tuge, preneo je RTRS.

    "Banjaluka saoseća sa porodicama nastradalih i svim građanima Republike Srbije", saopšteno je na Instagram profilu Gradske uprave.

    Predsednik novoformirane Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da bi Savet ministara BiH trebalo da donese odluku o Danu žalosti na teritoriji cele države BiH.

  • 15:15

    Još jedan incident, učenik u Kaluđerici napravio spisak nalik na onaj iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

    Policiji je u 9.55 časova prijavljeno da je učenik Osnovne škole "Miloje Vasić" u Kaluđerici napravio plan i spisak, nalik na tragediju koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar".

    Učenik osmog razreda je rekao da je navodno po nagovoru druga napravio spisak i plan.

    Dvojica đaka i njihovi roditelji su dovedeni u policiju na razgovor.

image