Srbija i Balkan

Detalji zločina iz škole na Vračaru: Dečak mesec dana pripremao ubistva, imao skice i spisak đaka

Po ulazu u školu napadač je izvadio pištolj iz torbe i pucao u radnika obezbeđenja D. V, nakon čega se okrenuo ka devojčicama A. B. i B. A. koje su bile dežurne, pucao u njih i lišio ih života
Detalji zločina iz škole na Vračaru: Dečak mesec dana pripremao ubistva, imao skice i spisak đaka© TANJUG / JADRANKA ILIĆ / RT Balkan

Dečak K. K. (14), koji je pucnjevima iz pištolja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu usmrtio osam učenika, sedam devojčica i jednog dečaka, kao i radnika obezbeđenja, mesec dana se pripremao za napad kakav se ne pamti na ovim prostorima.

Plan je uključivao skicu školskih prostorija i spisak dece koje je želeo da ubije, rekao je načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić na konferenciji za novinare.

Milić je izjavio da je policija prvi poziv sa obaveštenjem da je dete sa vatrenim oružjem ušlo u školu i da nasumično puca, dobila oko 8.40, a drugi poziv je usledio dva minuta kasnije, i to od počinioca masakra.

"U 8.42 pozvalo je lice koje se predstavilo kao K. K. Rekao je da je pucao u više lica u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar'", kazao je Milić, koji prema sopstvenom priznanju, za 25 godina službe, ne pamti ovakav uviđaj i zločin.

Po ulazu u školu napadač je odmah izvadio pištolj iz torbe i pucao u radnika obezbeđenja D. V, nakon čega se okrenuo ka devojčicama A. B. i B. A. koje su bile dežurne i jednoj S. N. koja je bila pored klavira, pucao u njih i lišio ih života, dodao je Milić pokazujući spisak sa imenima učenika različitih odeljenja, kao i crteže učionica koje je K. K. ranije napravio.

"Zatim je na putu do učionice zamenio okvir, ušao u učionicu i sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Potom odlazi do dvorišta škole gde vadi okvir iz oružja, baca ga pored stepeništa i poziva policiju", rekao je načelnik MUP i dodao da motiv još uvek nije utvrđen, niti je K. K policiji ispričao šta stoji iza njegovog napada.

"On je izabrao današnji dan, jer je učionica istorije blizu ulaza u školu, a njegovo odeljenje je imalo prvi čas istorije u toj učionici", objasnio je Milić. 

Dodao je da je K. K. lišen slobode na licu mesta, u dvorištu škole, i da je pronađeno oružje kojim je učinjeno krivično delo.

"Vatreno oružje sa tri okvira i malokalibarski pištolj je uzeo od svog oca i stavio u torbu", naglasio je Milić, dok je ministar policije Bratislav Gašić dodao da je otac dečaka, koji je uhapšen, izjavio da ima dozvolu za oružje i da ga drži u sefu pod šifrom.

U masakru su stradali sedam devojčica i jedan dečak: S. N. (2009) B. A. (2011) A. B. (2011), A. D. (2009) K. M. (2010), M. A. (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009) i radnik obezbeđenja D. V.

Još šest učenika škole povređeno je, četiri dečaka i dve devojčice: A. B. (2009), H. K. (2009), NN (dečak), J. D. (2010), V. M. i A. A. (2009). Nastavnica istorije T. S. (1970) ima povrede karlice i lekari joj se bore za život.

Milić je dodao da su dvoje od šestoro povređenih životno ugroženi.

image