Srbija i Balkan

Pucnjava u školi na Vračaru: Ubijeno osmoro dece i čuvar, Vučić: Ne pamtimo veću tugu

Kako je saopštio MUP, u pucnjavi je povređeno šestoro dece i jedan nastavnik škole, i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj
Pucnjava u školi na Vračaru: Ubijeno osmoro dece i čuvar, Vučić: Ne pamtimo veću tugu

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u 8.40 došlo je do pucnjave. Pucao je učenik škole K.K. (13). Ubijeno je osmoro dece i čuvar škole, saopštio je MUP.

Šestoro dece i jedan nastavnik škole su ranjeni, četiri osobe se nalaze u Urgentnom centru, a tri u Tiršovoj.

Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda, koji je iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da će povodom današnje tragedije u školi u Beogradu od petka u Srbiji biti proglašena trodnevna žalost.

Predsednik Srbije, nešto kasnije, na konferenciji za medije naveo je da je danas najteži dan u modernoj srpskoj istoriji. 

Ranjeni su prevezeni u više ustanova. U Urgentnom centru su dečak koji ima povredu noge i devojčica koja ima povredu ruke i ranu na donjem delu trbuha zbog čega je hitno operisana.

Tri učenika su primljena u Tiršovu. Jedno dete - devojčica ima povrede glave, životno je ugrožena i vrši se hitna operacija. Dvoje dece imaju prostrelne rane i prebačeni su na intenzivnu negu.

Vučić: Ne pamtimo veću tugu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama stradalih u tragediji i pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojoj je učenik K. K. (2009) ubio osmoro dece i čuvara škole.

Vučić je današnji dan nazvao jednim od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije.

On je tokom današnjeg obraćanja rekao da je njegov predlog kao predsednika da se razmori spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina, pošto zrelost i fizička snaga nastupaju ranije, dodavši da postoji bojazan da je počinilac znao da ne može biti gonjen.

Obraćanje je počelo sa minutom ćutanja za nastradale u današnjoj pucnjavi.

Takođe je predložio uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvole za oružje u sledeće dve godine, izuzev kada je reč o lovačkom oružju, izvršiti reviziju svih izdatih dozvola, izvršiti kontrolu načina na koje je lice koje poseduje oružje do njega došlo, i kako se čuva to oružje, kontrolu rada svih streljana, i propisivanje krivično-pravne odgovornosti licima koja su omogućila maloletnicima da dođu u posed oružja.

Predsednik je dodao da takođe treba organizovati posebne službe za vršnjačko nasilje.

"I da smo sve to uradili, ovo danas ne bi bilo sprečeno, ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj da ne znam ni kako ni šta mogu da kažem", istakao je Vučić.

Predsednik izneo deset predloga za nove mere

Predsednik je izneo deset predloga za nove mere kojima bi se ovakve tragedije mogle sprečiti u budućnosti.

  1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje dozvole nošenja oružja,
  2. Izvršiti reviziju svih izdatih oružja,
  3. Izvršiti kontrolu načina držanja oružja. Posebno utvrditi kako se i na koji način drži,
  4. Prekontrolisati rad svih streljana, posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica,
  5. Propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje.
  6. Spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina, zbog bojazni da je dečak znao da ne može biti krivično gonjen.
  7. Zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima,
  8. Uvesti obavezne osmomesečne narko-testove za maloletnike. "Roditelji će mi biti zahvalni...", rekao je Vučić.
  9. Organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali,
  10. Uvođenje zabrane ulaska na dark net, gde, kako navodi Vučić, maloletnici mogu saznati kako izvesti ubistvo, kupiti drogu itd.

"To je moj predlog mera, za vladu Republike Srbije. Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete", naveo je Vučić.

Ašanin: Tri operisana pacijenta dobro, za jednog učenika se čeka dijagnostika

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, rekao je da su dva učenika nakon operacije potpuno probuđena, a da se nastavnica u ovom momentu budi i da su svi potpuno stabilni.

Kako je naveo, kod četvrtog pacijenta koji je operisan, učenika koji je primljen u dosta lošem opštem stanju, u ovom trenutku se radi dodatna dijagnostika.

"Dva učenika su potpuno probuđena, ekstubirana, a nastavnica se polako budi i u ovom momentu su potpuno stabilni. Što se tiče četvrtog pacijenta, to je učenik koji je pri samo prijemu bio dosta lošeg opšteg stanja. Radi se o kompleksnim povredama, prosterelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme, a osim operativnog zahvata, tražena je i dodatna dijagnostika koja se sad sprovodi. Videćemo, nadam se povoljnom ishodu", rekao je Ašanin za Tanjug.

On je ocenio da je situacija svakako mnogo bolja i da to ohrabruje sve angažovane lekare, ali ne želi da u najranijem postoperativnom toku daje prognoze.

"U ovom trenutku tri pacijenta na intenzivnoj nezi, oni su sasvim dobro, ali nemojte nas terati da govorimo u najranijem postoperativnom toku o nekim prognozama. Nadam se da su izašli iz neposredne vitalne ugroženosti", rekao je Ašanin.

Učenica koja je imala prostrelnu ranu glave je operisana od strane neurohirurga KC Srbije, kazao je Ašanin, navodeći da su oni uradili sve što su mogli i da će sačekati dalje prognoze.

Urgentni centar u Beogradu je bio zatvoren za sve ostale pacijente, koji se preusmeravaju na VMA, a ceo UC je u pripravnosti da primi povređene u pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar".

Na licu mesta bile su i kontadiverzione ekipe, zato što je u jednoj učionici pronađen ranac u kojoj je bio pištolj i nekoliko flaša sa zapaljivom tečnošću. U pitanju je kabinet za istoriju. Prema informacijama koje je izneo predsednik države, u rancu su bili "molotovljevi kokteli", koje dečak nije imao hrabrosti da baci.

Hiljade ljudi pali sveće za nastradale

Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" građani donose cveće, a nekoliko hiljada građana okupilo se na "Cvetnom trgu" u Beogradu, kako bi odali počast tragično nastradima u OŠ "Vladislav Ribnikar", javlja naš reporter.

image