Srbija i Balkan

Vučić: Od sutra oduzimamo nelegalno oružje, donećemo oštre mere i promeniti društvo

Ko ne bude predao oružje u roku od mesec dana suočiće se sa oštrim kaznama, poručio je predsednik
Vučić: Od sutra oduzimamo nelegalno oružje, donećemo oštre mere i promeniti društvo© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Nove mere su takve da mi od sutra oduzimamo nelegalno oružje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dnevniku RTS-a.

"Postoji rok od mesec dana da se bez posledica dostavi nelegalno oružje i municija", pojasnio je on.

On je podsetio da su slične mere već preduzimane, i da je broj cevi u Srbiji smanjen za oko 200.000, dodavši da će nove mere naići na "velike otpore".

Vučić je rekao da će biti "zanimljivih političkih događaja do kraja maja", ali da pre toga moramo da sačuvamo mir i stabilnost.

Zadesila nas je strašna tragedija, i još jedanput izražavam saučešće porodicama ubijenih" u obe tragedije, rekao je predsednik.

"Ogromna tuga je nešto što osećaju pre svega porodica i svi ostali u zemlji. Naše je da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeno i da pokušamo neke probleme da rešimo na nešto drugačiji način", izjavio je Vučić.

"Još nismo doneli sve mere, ali biću sasvim otvoren: Neko mora da se ponaša racionalno, to je posao državnog rukovodstva. Za to smo birani, ne možete uvek biti tu samo kada je nešto lepo, već morate biti uz svoj narod i kada je najteže. Naravno da je roditeljima, majkama pre svih, rodbini, najteže", poručio je on.

Ali mi moramo, ne zaboravljajući nikada stravične tragedije, žrtve i ne slaveći počinioca već divnu, anđeosku decu i ljude koji su zločinci pobili, da nastavimo da razmišljamo kako da se te stvari nikada ne ponove, poručio je on.

"Na dan tragedije sam rekao na konferenciji za novinare rekao da se plašim 'kopiket' sindroma. To nam se dogodilo dan kasnije. Sad imam traume da se plašim svakog dana, ali mislim da je to, bez obzira na broj psihopata, u svakom društvu", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je bilo i dece i odraslih koji su pretili nasilnim delima.

Naše je da izvučemo zaključke, dodao je on i rekao da u drugim zemljama političari kažu da su njihove molitve uz žrtve. "Mi smo kao država otišli korak dalje i pokušali da uradimo nešto više", rekao je predsednik.

Predsednik najavio nove, strože mere

Predsednik je rekao da će svi sa dozvolom biti kontrolisani najmanje jednom godišnje, i da se moraju javiti na kontrolu u okviru 48 sati od dobijanja poziva, što će važiti i za lovce. "Mi time sprečavamo da oni koji su potpuno neuračunljivi u nekim trenucima počine ovakve zločine", rekao je predsednik.

"To su veoma hrabre odluke za jedno društvo, i mi u tome moramo biti zajedno", istakao je Vučić.

On je pojasnio da će biti povećan broj policajaca u školi, kao i da će njihov broj u narednom periodu biti povećan za 1.200.

"Ja se radujem što će policajac biti u školi. Ovo rešava i probleme vršačkog nasilja, ne u potpunosti, ali će u normalnim situacijama uticati mnogo, a pomoći će i u ekstremnim situacijama. Policija će biti naoružani i spremni da upotrebe silu", rekao je Vučić.

Predsednik je pojasnio da će uvođenje školskih policajaca u svaku školu smanjiti vršačko nasilje za "70 do 80 odsto".

On je odbio ideju postavljanja KD vrata posvuda, ali je rekao da će sačekati procenu stručnjaka i da, ako je potrebno, Srbija ima dovoljno novca za KD vrata za svaku školu.

Predsednik je zamolio ljude da ne prijavljuju lažne incidente, kako ne bi bilo nepotrebnih pritisaka na već opterećenu policiju.

Predsednik je najavio da će sutra uveče govoriti o politici. "Večeras nema smisla, i formalno dan žalosti još traje, a ta žalost nastaviće se još mesecima."

On je rekao da su dani žalosti odloženi zato što su čekane zvanične informacije, da se proglase smrti, odnosno zvanično saopštenje tužioca. 

Vučić je dodao da je "toliko pogrešno" to što su dan posle tragedije neki pozvali na proteste i dodao da se to ne radi "nigde u svetu."

Predsednik je rekao da neće govoriti o ostavci ministra prosvete Branka Ružića.

"Ne želim o tome da govorim, razgovarao sam o tome sa njim telefonom, i sa Anom Brnabić. Nastavićemo da razgovaramo i do kraja meseca ćemo preduzeti važne političke korake", najavio je on.

image