Srbija i Balkan

"Ne pamtimo veću tugu": Vučić predložio spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina

Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, kako nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi, rekao je predsednik
"Ne pamtimo veću tugu": Vučić predložio spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio saučešće porodicama stradalih u tragediji i pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojoj je učenik K. K. (2009) ubio osmoro dece i čuvara škole.

Vučić je današnji dan nazvao jednim od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije.

On je tokom današnjeg obraćanja rekao da je njegov predlog kao predsednika razmotriti spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina, pošto zrelost i fizička snaga nastupaju ranije, dodavši da postoji bojazan da je počinilac znao da ne može biti gonjen.

Obraćanje je počelo sa minutom ćutanja za nastradale u današnjoj pucnjavi.

On je takođe predložio uvođenje moratorijuma za držanje oruže u sledeće dve godine, izuzev kada je reč o lovačkom oružju, izvršiti reviziju svih izdatih dozvola, izvršiti kontrolu načina na koje je lice koje poseduje oružje do njega došlo i kako se čuva to oružje, kotrolu rada svih streljana, i propisivanje krivično-pravne odgovornosti licima koje koja su omogućila maloletnicima da dođu u posed oružja.

Predsednik je dodao da takođe treba organizovati posebne službe za vršnjačko nasilje.

"I da smo sve to uradili, ovo danas ne bi bilo sprečeno, ovo je toliko drugačiji i psoeban slučaj da ne znam ni kako ni šta mogu da kažem", istakao je Vučić.

"Srbija je, nažalost u tuzi ujedinjena. Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakoga od nas, da tražimo rešenja, kako nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikada više ne ponovi", rekao je predsednik.

Vučić istakao želju da se sagleda sve to gde je sistem pogrešio, gde leži odgovornost svakog od nas jer decu roditeljima da vratimo ne možemo.

"Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu. Biće smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve dozvole, uhapšen. Privedena je i majka", rekao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je kao predsednik zemlje, zbog mnogo priče, laži i neistinama po društvenim mrežama, dužan da govori o stvarnim posledicama i odgovornosti.

"Ovaj stravični zločin dogodio se u jednoj od najboljih škola. Ogledna škola, jedna od tri najbolje. Policijski službenici bili su na licu mesta jutros, pre zločina, pre počekta časova. Policajka je obišla školu, pitala ima li šta sporno, obavila svoj posao profesionalno. Obezbeđenje je veoma dobro uklopljeno u školu. Čovek koji je ubijen iz obezbeđenja čak je razmenjivao poruke sa dečakom, voleo ga je, brinuo o deci, bio je dobri duh škole", istakao je predsednik.

On je dodao da ne može da govori o imenima, jer mora da čeka tužioca.

Vučić odbacio pretpostavke o vršnjačkom nasilju

"Ovo je pitanje naše odgovoronosti i mera koja moramo da preuzmemo. Ovde nije priča o detetu i roditeljima koji se muče, oni su uzorni ljudi, krem de la krem našeg društva. Otac je uzoran lekar, čiste biografije. Dečak u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio. A to ne može da se objasni nikome ko je izgubio svoju decu", rekao je predsednik.

Vučić je odbacio pretpostavke o vršnjačkom nasilju kao i tvrdnje da je počinilac pretio bombom.

"Nikakve bombe nije bilo. Mislio je da baci molotovljev koktel da spreči da neko uđe sa strane, ali se uplašio i odustao od tog plana. To je dečak rekao. On je tražio od svojih roditelja i u školi premeštaj u drugi razred. Bio najbolji učenik i svi su ga izbegavali, tražio premeštaj u razred gde je imao trojicu drugara", rekao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je jedino što je dečak rekao jeste da su roditelji od njega tražili bolje rezultate i da je slabije rezultate pružao od kada je bio zaljubljen.

"Ali i u tom novom razredu niko nije hteo da ga prihvati i onda je on po svom priznanju odlučio da počini monstruozni čin koji je pripremao", istakao je predsednik.

"On je čekao dan i pripremao se za to. Bio je 3 puta u streljani sa ocem, gađao je kružnu metu, po sopstvenom priznanju dopalo mu se i bio je dobar strelac. Kada govorite o nasilju, jednom je dobio ćušku na školi glume. Bio je izuzetno ambiciozan on, roditelji, pa se pitate kako da vaspitavate decu. To je svakom roditelju palo na pamet. Ovo je sve suprotno od klišea na koje smo naučili", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su vlasti u međuvremenu saznale još bezbroj detalja, da je pronađeno 57 čaura i 6 metaka, 4 okvira od po 18 metaka, dodavši da mu je otac počasni član jedne streljane.

Vučić je istakao da kod počinioca nema kajanja.

"On ne razume šta je učinio. On misli da je sada za deo njih na društvenim mrežama od postao heroj. Od dečaka progonjenog, zato što je bio bolji od njih", istakao je predsednik.

Predsednik je istakao da u Beogradu postoji 331 školu, 142 policajca, istakavši da je nemoguće imati policajce po školama u celoj Srbiji, ali da će se raditi na tome da se broj policajaca u školama poveća.

"Slušao sam i ideje o KD vratima, a onda postavio sebi pitanje, 'Hoćemo li postaviti stotinu KD vrata na Tašmajdanski park?' Tom ludilu kraja nema, nešto drugo moramo promeniti", rekao je predsednik, rekavši da je to pitanje za celo naše društvo, a ne pitanje vlasti i opozicije, da budemo ujedinjeni i ispravimo naše greške i pokušamo da decu vratimo sportu i malo odmaknemo od telefona, interneta.

Vučić izneo deset predloga za nove mere

Predsednik je izneo deset predloga za nove mere kojima bi se ovakve tragedije mogle sprečiti u budućnosti.

  1. Uvođenje moratorijuma za izdavanje nošenja oružja,
  2. Izvršiti reviziju svih izdatih oružja,
  3. Izvršiti kontrolu načina držanja oružja. Posebno utvrditi kako se i na koji način drži,
  4. Prekontrolisati rad svih streljana, posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica,
  5. Propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje.
  6. Spuštanje granice za krivično gonjenje sa 14 na 12 godina, zbog bojazni da je dečak znao da ne može biti krivično gonjen.
  7. Zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima,
  8. Uvesti obavezne osmomesečne narko-testove za maloletnike. "Roditelji će mi biti zahvalni...", rekao je Vučić.
  9. Organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali,
  10. Uvođenje zabrane ulaska na dark net, gde, kako navodi Vučić, maloletnici mogu saznati kako izvesti ubistvo, kupiti drogu itd.

"To je moj predlog mera, za vladu Republike Srbije. Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete", naveo je Vučić.

Predsednik je takođe napomenuo da se moramo izboriti protiv psihijatrijskog fenomena kopiket, da ne dođe do kopiranja monstruoznog zločina
u školi, dodavši da je u vojvodini jedna osoba zapretila i da su vlasti reagovale iako pretnja nije bila ozbiljna.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je napomenuo da je nemoguće da niko ne odgovara.

"Uvek tražimo krivca, ne tražeći da vidimo šta kod sebe treba da promenimo. Mi moramo da vidimo ove mere, pa makar ih pet usvojili... Nešto moramo da uradimo, da razmislimo šta ćemo sa ovim", rekao je Vučić.

On je istakao da deca ne gledaju televiziju te da ona nije uzrok. "Oni su na internetu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je dan žalosti najavljen za petak jer se danas nije znalo kada će biti završene sve formalne stvari, kada će biti objavljeni razgovori sa roditeljima.

"Žalićemo i danas, i sutra, i u petak, nedelju, ponedeljak utorak. Sećaćemo se ovoga godinama, kao što se sećamo masakra u Jabukovcu, Ivanči...", rekao je Vučić.

Vučić: Moramo preispitati naše vrednosti

Predsednik je istakao da treba povesti razgovor o vaspitanju naše dece, koja su previše izložena telefonima i problematičnim sadržajima na internetu poput, kako je naveo, sajtova koji propagiraju ubistvo, i ocenio da će o tome morati da se razgovara "i sa Evropljanima."

On je rekao da to ne sme da bude razlog za cenzuru, ali da bi dostupnost tih sajtova trebalo ukinuti. Predsednik je napomenuo da je ubica napravio kompletnu shemu, sa beleškama na engleskom jeziku, kao u igrici.

"Mladi samo 'drndaju' telefone. Ima tu dobrih i loših sadržaja, i zato sam predložio onu meru da nema onih sajtova koji predlažu kako da ubijete nekoga... Shema koju je dečak pravio, bila je kao u igrici. To može da bude bilo čije dete, i zato sebe moramo da preispitamo. Da budem fer, iako nisam saglasan sa tim, tu ima ideje o nečemu", rekao je Vučić.

Kako je on ocenio, tu "ima nekog razgovora o vrednostima, o čemu moramo da povedemo razgovor."

"Zato što će nam jaz između onih koji, kada vidite spomenik sa bradom, gde sa muškim polnim organom doji bebu, kažete da je to vrhunac demokratije... Nemam ništa protiv različitih seksualnih orijentacija, sam sam sam tri puta predložio da neko ko je gej bude predsednik Vlade, ali neke granice moraju da postoje. To je pitanje vrednosti o kojima ćemo morati da govorimo mnogo više...", istakao je Vučić.

On je napomenuo da se ne sme zadirati u slobodu ljudi, ali da neke granice razaranja tkiva tradicionalnog društva moraju da postoje.

"Iako nisam u potpunosti saglasan, barem ne najvećim delom, spreman sam da otvorim raspravu o tim vrednostima kojima smo izloženi svakoga dana", dodao je predsednik.

Predsednik je ponovio da je današnja tragedija slučaj koji je drugačiji od svega i da "naravno da moramo da se preispitujemo."

image