Srbija i Balkan

Brnabić: Srbija nije platforma za kršenje sankcija koje je EU uvela Rusiji

Premijerka Srbije razgovarala je sa specijalnim izaslanikom za primenu sankcija EU Dejvidom O'Salivenom o koracima koji treba da se realizuju kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija
Brnabić: Srbija nije platforma za kršenje sankcija koje je EU uvela Rusiji© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom za primenu sankcija Evropske unije Dejvidom O'Salivenom, čiji je fokus u radu angažman u dijalogu sa trećim državama i saradnja u zajedničkim akcijama u cilju sprečavanja zaobilaženja sankcija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Brnabić je u razgovoru rekla da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali i da Srbija nikako nije i neće biti platforma za obilazak sankcija koje je Evropska unija uvela.

Kada je reč o sukobu u Ukrajini, Srbija nije vrednosno neutralna i jasno smo se odredili u vezi sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine, dodala je Brnabić.

Predsednica Vlade je istakla da je Srbija kredibilan i pouzdan partner.

O'Saliven je razmenio mišljenje sa predsednicom Vlade o konkretnim koracima koji bi trebalo da se realizuju sa trećim zemljama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija i zahvalio na otvorenom i konstruktivnom stavu i spremnosti za dalju saradnju.

image