Svet

Fon der Lajen u Kijevu poziva EU: Preduzmite mere protiv onih koji zaobilaze sankcije Rusiji

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je što skoriji početak pregovora o ulasku Ukrajine u EU
Fon der Lajen u Kijevu poziva EU: Preduzmite mere protiv onih koji zaobilaze sankcije Rusiji© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je danas na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da Evropska unija u skorije vreme započne pregovore o ulasku Ukrajine u EU. 

Fon der Lajen je, kako prenose svetske agencije, stigla danas u Kijev povodom Dana Evrope kako bi pružila podršku Ukrajini.

Zelenski je obraćajući se novinarima rekao da je "odavno došlo vreme da se ukloni veštački stvorena politička neizvesnost u odnosima Ukrajine i EU". Dodao je da je vreme da dođe do pozitivne odluke i započinjanja pregovora o članstvu Ukrajine u EU, ističući da se nada da će u junu ove godine Ukrajina biti ocenjena pozitivno kada je reč o učinjenom napretku u okviru evrointegracija.

U razgovoru sa predstavnicom EK, kako je rekao, bilo je reči i o municiji.

"Zahvalio sam se Ursuli za to što je Evropska unija spremna da Ukrajini da krajnje neophodnih milion jedinica municije. Razmotrili smo glavno pitanje - brzina kupovine i isporuke municije, jer potreba za njom na bojnom polju postoji već sada".

Fon der Lajen i Zelenski su se dotakli i teme kupovine ukrajinskih žitarica, za šta je predsednik Ukrajine rekao da veoma razočarava odluka nekih evropskih zemalja da odustanu od uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na zajedničkoj konferenciji za medije članice EU da preduzmu mere protiv zemalja koje pomažu Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije.

Ona je rekla da bi te mere trebalo da budu deo novog paketa sankcija Rusiji o kojima zemlje članice već pregovaraju, preneo je AP.

"Videli smo rast veoma neobičnih trgovinskih tokova između Evropske unije i određenih trećih zemalja. Ta roba potom završava u Rusiji", rekla je Fon der Lajen.

Ona nije navela na koje zemlje misli, ali zvaničnici Evropske unije već neko vreme izražavaju zabrinutost zbog robe koja preko Kine i Irana stiže do Rusije, piše američka agencija.

Kako je istakla, ove mere bi se uvodile veoma oprezno nakon ozbiljne analize rizika i odobrenja država članica.

image